Stupoare! Constănțenii, printre cei mai mulțumiți români. Inclusiv starea străzilor le place!

2447
4
Stupoare! Constănțenii, printre cei mai mulțumiți români. Inclusiv starea străzilor le place! - fondstrazimultumire-1663513258.jpg

Articole de la același autor

Un sondaj realizat de Banca Mondială, pe o durată de o lună și jumătate, mai precis în perioada 1 iulie – 15 august 2020, dat publicității de curând, prezintă niște date cel puțin surprinzătoare: constănțenii ar fi printre cei mai mulțumiți români! Fie că este vorba despre starea străzilor, despre protejarea mediului, de nivelul investițiilor private sau de grija administrației locale pentru seniori, Constanța se află în topul orașelor unde majoritatea locuitorilor sunt mulțumiți!

Sondajul „Barometru urban – Calitatea vieții în orașele din România”, realizat de Banca Mondială în timpul verii lui 2020, a fost făcut public. Sondajul a vizat 41 de localități urbane din țara noastră, fiind modelat după Eurobarometrul Flash, care se aplică periodic unor orașe selectate din Uniunea Europeană. La sondaj au răspuns 13.380 de respondenți, din tot atâtea gospodării, iar numărul total al persoanelor din gospodăriile respective a fost de 32.978 de indivizi, cu vârste de peste 15 ani. Este important de menționat acest aspect, în condițiile în care rezultatele notate de sondajul respectiv sunt surprinzătoare și nu reflectă semnalele pe care le primim zilnic de la cetățenii urbei noastre.

76% dintre constănțeni au spus în 2020 că le place starea străzilor

Sondajul menționat notează că, per total, 52% din populația urbană s-a declarat mulțumită de starea străzilor din localitate. Și, stupoare!, în Constanța a fost înregistrat cel mai ridicat nivel de mulțumire! „Nivelul cel mai ridicat de apreciere privind starea străzilor s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (66%), nivelul cel mai scăzut în regiunea Sud-Muntenia (37%). Peste 70% nivel de mulțumire privind starea străzilor se înregistrează în cinci localități urbane, dintre care două reședințe de județ: Constanța (76%) și Oradea (76%) și trei orașe mici: Isaccea, Bicaz și Moldova Nouă. Ploiești este reședința de județ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacție (22%)”, se arată în sondaj.

Constanța, eficientă în lupta împotriva încălzirii globale?

Totodată, constănțenii sunt de părere că orașul în care locuiesc „este dedicat luptei împotriva schimbării climatice” și a încălzirii globale. 53% din populația urbană consideră că orașele în care trăiesc „sunt dedicate luptei împotriva schimbării climatice”. „Cu excepția Bucureștiului, unde mai puțin de jumătate din populație este de acord cu această afirmație, orașele cu peste 300.000 de locuitori înregistrează procente semnificativ peste media populației care apreciază că orașul este activ în acest efort (71% - media acordului). Nord-Vest este pe primul loc al ierarhiei regionale cu 62% acord privind afirmația. Pe ultimul loc, cu 39% acord, se află regiunea Sud-Muntenia. Suceava, Cluj-Napoca, Constanța și Oradea sunt cele patru reședințe de județ care se află în topul primelor zece localități în care cetățenii apreciază efortul implicării urbei împotriva încălzirii urbane. Trei orașe înregistrează valori ale acordului de peste 80%: Sinaia (96%), Suceava (89%) și Cluj-Napoca (80%). În zece localități se înregistrează ponderi ale acordului sub 40%. Tg. Jiu (39%), Alexandria (36%) și Ploiești (26%) sunt reședințele din eșantion în care acest efort este apreciat de către cetățeni cel mai puțin”, au mai concluzionat cei care au realizat studiul.

Constănțenii mai sunt mulțumiți, în număr considerabil – 76% (?!), și de nivelul investițiilor private, dar și de cele ale administrației publice locale. „54% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de atragerea investițiilor private în orașele în care locuiesc. Satisfacția față de atragerea investițiilor private corelează semnificativ cu aprecierea investițiilor realizate de către Primărie. Peste 70% grad de mulțumire s-a înregistrat în Iași (71%), Timișoara (71%), Constanța (76%), Cluj-Napoca (76%) și Oradea (82%). Sub 40% nivel de mulțumire s-a înregistrat în Piatra Neamț (37%), Caransebeș (37%), Alexandria (32%) și Buhuși (21%)”, mai este scris în sondaj.

Condițiile de viață ale seniorilor de la malul mării, apreciate pozitiv

O întrebare din chestionar a vizat dacă populația consideră că serviciile administrative ajută eficient oamenii. În Constanța, 65% dintre respondenți au răspuns afirmativ. „Zece localități urbane înregistrează ponderi ale acordului de 65% sau mai mult din totalul populației urbane. Dintre acestea, cinci sunt reședințe de județ: Constanța (65%), Alba Iulia (66%), Iași (67%), Cluj-Napoca (69%) și Oradea (84%)”, stipulează studiul, constănțenii apreciind și condițiile de viață asigurate seniorilor. „Pentru acest aspect, media aprecierilor la nivel național urban a fost de 5,8 puncte (din 10 posibile). Orașele stațiune (Vatra Dornei, Constanța, Eforie, Sinaia) se plasează pe primele poziții ale ierarhiei. Regiunile Sud-Est (medie 6,3) și Nord-Est (medie 6,2) se plasează pe primele locuri în ierarhia mediilor la nivel regional, iar Regiunile Vest (media 5,3) și București-Ilfov (media 5,4)

pe ultimele”, este o altă concluzie a sondajului. La fel de mulțumiți ar fi și tinerii, de faptul că au multe posibilități plăcute de petrecere a timpului liber.

„Aprecierea condițiilor de petrecere a timpului liber pentru tineri, din orașul în care trăiesc, a înregistrat, la nivel național, media de 6,0 puncte. Regiunile București-Ilfov (medie 6,8) și NordVest (medie 6,6) se situează pe primele poziții ale ierarhiei la nivel regional, iar Sud-Muntenia pe ultima poziție (medie 5,2). Cluj-Napoca (medie 7,5), Timișoara (7,3), Constanța (7,1), Oradea (7,1) și Iași (7,1) se situează pe primele poziții. Buzău este singura reședința cu o medie mai mică de 5.0 (respectiv 4,7 puncte)”, arată studiul.

Drept pentru care, în Constanța a fost înregistrată cea mai scăzută pondere de respondenți dornici să migreze în alte zone sau în alte țări – 4%. 



Comentează știrea

Dan
19 septembrie 2022
fals

Cu atat mai mult arata ca sondajele inseamna fix ZERO.

Ionut B
19 septembrie 2022
Altfel nu se explica

Probabil cei intervievati erau angajatii primariei.

cetatean
19 septembrie 2022
ne am saturat de conducere

Constanta zici ca e dupa bombardament,toate strazile si trotuarele sunt gaurite dar de reparat nici gand Asa primar nu am vazut,cum sa strici in fiecare zi si sa nu se repare nimic,de luni de zile

silvia duma
19 septembrie 2022
sondaje

De parca ar conta pentru autoritati...Suntem cantitate neglijabila,de la care se ia majoritatea banilor fara a primi la schimb ceva...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6314 secunde