Concurs 87 de agenți economici au fost sancționați pentru operațiuni de concentrare economică

202

Articole de la același autor

Numărul investigațiilor declanșate în anul 2009 de către Consiliul Concurenței s-a dublat față de anul 2008. La sfârșitul anului trecut mai erau în curs de desfășurare 55 de investigații, dintre care 31 declanșate în anul 2009, iar 24 în anii anteriori. Aproximativ două treimi dintre investigații au ca obiect posibile înțelegeri anticoncurențiale.
În domeniul industriei alimentare au fost deschise șase investigații, în industria farmaceutică - cinci investigații, iar în sectorul telefoniei mobile - două investigații. Din anii anteriori au fost finalizate trei investigații sectoriale în domenii cu un impact deosebit asupra consumatorilor: grâul de panificație, comerțul cu amănuntul al produselor agroalimentare și piața imobiliară și a serviciilor conexe tranzacțiilor imobiliare. În urma finalizării acestora, Consiliul Concurenței a formulat recomandări și a intervenit la nivelul instituțiilor publice competente în aceste domenii.
În anul 2009 au fost aplicate amenzi în valoare de 8.755.512 lei, din care 90% reprezintă amenda aplicată în urma investigațiilor în cazurile "școli de șoferi" și "piața pâinii". Au fost sancționați 80 de agenți economici și o asociație, pentru înțelegeri privind fixarea de preț/tarif.
Numărul agenților economici sancționați în anul 2009 pentru implicarea în înțelegeri anticoncurențiale, dar și pentru omisiunea sau punerea în practică a unor operațiuni de concentrare economică a fost de 87 și o asociație, comparativ cu 20 agenți economici în anul 2008 și doar 3 în anul 2007.
În vederea depistării și sancționării celor mai grave încălcări ale legislației de concurență (înțelegerile anticoncurențiale orizontale de tip cartel), Consiliul Concurenței a inițiat procesul de organizare a unui program de clemență.
În esență, prin politica de clemență, companiile implicate în astfel de practici anticoncurențiale au posibilitatea de a beneficia de imunitate totală la amenzi sau de o reducere a cuantumului acestora. Pentru a putea beneficia de acest tratament preferențial, aceste companii trebuie să inițieze colaborarea cu autoritatea română de concurență, să-i pună la dispoziție toate informațiile deținute și să o sprijine până la finalizarea cazului.
La sfârșitul anului, Consiliul Concurenței a înființat Modulul de Clemență, cu rolul de a asigura interfața dintre autoritatea de concurență și agenții economici care depun solicitări pentru clementă în conformitate cu instrucțiunile privind aplicarea politicii de clemență.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5586 secunde