A început colectarea impozitelor. „M-am luptat șapte ani! Acum s-a făcut dreptate!”

2760
A început colectarea impozitelor. „M-am luptat șapte ani! Acum s-a făcut dreptate!” - fondwebcopy-1610737441.jpg

Articole de la același autor

La sfârşitul anului trecut a fost publicată în Monitorul Oficial varianta modificată a Codului Fiscal. Aceasta face unele corecţii cu privire la anumite taxe şi impozite plătite de persoane fizice, dar şi de firme în 2021. Noutatea absolută constă în scutirea de la plată pentru unele categorii de clădiri şi persoane.

Actul normativ aduce lămuriri despre condiţiile şi data de la care se acordă scutirea de plată a impozitului pe clădiri şi pe teren, despre bonificaţii şi cum se calculează impozitul pe clădirile deţinute de persoane juridice şi pentru persoanele cu handicap temporar. Cea mai importantă modificare se referă la scutirea de la plata impozitului/taxelor pe clădire pentru casele de cultură ale sindicatelor aflate în administrarea/proprietatea organizaţiilor sindicale. Excepţie fac încăperile folosite pentru activităţi economice sau agrement. Pentru conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa, care a făcut toate demersurile necesare în toţi aceşti ani, să se reducă impozitul pe clădire care era 40.000 de lei pe an, s-a făcut dreptate.

„Este ceva normal. M-am luptat şapte ani să se corecteze o nedreptate. Aveam aviz şi de la Consiliul Concurenţei care spunea că nu este corect să plătesc atâta impozit pentru ditamai hardughioaia. Acum plătesc impozit doar pentru spaţiile închiriate. Casele de Cultură care sunt în subordinea Ministerului Culturii nu au plătit impozite. Şi noi am fost aşa, dar la sfârşitul anilor ’90 ne-au scos de sub tutela ministerului şi ne-au trecut la Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură din România. Nu ştiu cine a vrut să ne bage în faliment”, a spus Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură din Constanța.

Practic erau plătite impozite de două ori. O dată pe spaţiul sălii de spectacol, adică pe clădire, şi a doua oară impozitul pe spectacol, care se plăteşte ori de câte ori se joacă pe scena Casei de Cultură.

„Casele de Cultură participă activ la dezvoltarea culturii în oraşele unde funcţionează. Şi când faci un spectacol plăteşti impozit pe spectacol pentru că te înregistrezi cu valori, cu absolut tot. Noi ne gospodărim singuri şi acum în pandemie am trăit din chirii. Numai că spaţiile mari pe care le aveam închiriate, cum ar fi bingo şi un bar s-au închis. Oricum şi pentru încasarea chiriilor plătim taxe şi impozite. Trebuie să-i mulţumesc în mod special deputatului George Vişan, care ne-a sprijinit foarte mult pentru a modifica Codul Fiscal”, a subliniat Gheorghe Ungureanu.

La vremea respectivă deputatul PSD de Constanţa, George Vişan era preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor. „Nu am făcut altceva, doar mi-am făcut datoria. Era o lege injustă pentru Casele de Cultură care se gestionează singure şi care plăteau un impozit foarte mare, mai ales că nu erau sprijinite nicicum. Mă bucur că s-a făcut această corecţie”, a declarat pentru cotidianul „Cuget Liber”, fostul deputat.

În altă ordine de idei, cabinetele de medicină de familie sunt şi ele scutite de la plata impozitului pe clădire. Excepţie fac încăperile folosite pentru altă activitate decât cea de medicină de familie. De asemenea, nu datorează impozit pe clădiri nici persoanele cu handicap temporar, care deţin un certificat de handicap revizuibil. Scutirea se acordă începând cu data emiterii noului certificat de handicap, cu condiția ca acesta să aibă continuitate și să fie depus la organul fiscal local în termen de 45 de zile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4761 secunde