Se reduce TVA-ul la locuinţe. „Vor fi mai căutate apartamentele cu trei camere”

1739

Articole de la același autor

Noul an vine cu veşti bune pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă rezidenţială. Modificarea de curând a Codului Fiscal va face posibil acest lucru. Scăderea TVA-ului de la 19%, la 5% va reduce considerabil preţul apartamentelor. Astfel că, prin promulgarea Legii nr.248/2020, creşte şi plafonul până la care românii vor putea să-şi achiziţioneze o casă nouă.

Sectorul rezidenţial primeşte o gură de oxigen de la 1 ianuarie 2021, când va intra în vigoare TVA de 5% la vânzarea-cumpărarea de locuinţe. Legea vine şi pe fondul normei BNR care spune să scadă gradul de îndatorare al populaţiei, mai ales că, tendinţa ascendentă a cursului de schimb leu/euro, nu este în favoarea creditării. Măsura de reducere a cotei de TVA la apartamente, vine şi ca o componentă socială a Programului Noua Casă, prin care statul oferă garanţii de 60% pentru creditele de până la 140.000 de euro. În acest caz, avansul solicitat este de 15%. Oricum, în esenţă legea este binevenită şi pentru cumpărători dar şi pentru dezvoltatori, atâta timp cât preţurile vor rămâne transparente.

„Micşorarea plafonului de aplicabilitate a TVA-ului de 5% este o măsură aşteptată atât de clienţi cât şi de dezvoltatorii imobiliari. Alinierea plafonului de TVA redus pentru apartamentele de până la 140.000 de euro la creditul Noua Casă va stimula şi va fi un imbold pe piaţa imobiliară. Familiile tinere cu copii sunt în căutare de apartamente mai mari, iar această măsură le va facilita accesul la un apartament de trei camere. În oraşele mari, cum este Constanţa, apartamentele de trei camere depăşeau plafonul, ceea ce a dus până acum la plafonarea vânzărilor la acest tip de apartamente. Însă acum, apartamentele cu mai multe camere vor beneficia de preţ redus şi sperăm să crească vânzările pe acest segment”, a precizat pentru „Cuget Liber”, Emel Veli, director de vânzări la „Solid House”.

Accesul la locuinţe mai mari, cu finisaje de calitate şi la preţuri mai mici, se va face odată cu intrarea în vigoare a noului TVA pentru locuinţe. Spre exemplu, la un apartament care costă acum 140.000 de euro, 26.600 de euro reprezintă TVA 19%, prin coborârea la 5% ar fi o economisire de aproape 7.000 de euro.

„Şi pentru noi dezvoltatorii imobiliari este binevenită reducerea cotei de impozitare. Dacă până acum, cei mai mulţi se orientau către apartamente de două camere, cu un TVA mai mic şi cu limita de creditare majorată la 140.000 de euro, apartamentele de trei camere vor fi mai căutate. Şi până acum apartamentele noastre au fost apreciate de cumpărători, tocmai datorită calităţii şi seriozităţii cu care construim ansamblurile rezidenţiale”, ne-a spus Ioana M., consultant dezvoltator imobiliar.

Potrivit proiectului legislativ, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor către persoane fizice, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a apartamentului. Aşadar, singurele condiţii pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuinţe sunt următoarele: suprafaţa utilă să nu depăşească 120 de mp, exclusiv anexele gospodăreşti şi în momentul vânzării să poată fi locuită ca atare. Măsura este cu siguranţă o facilitate pentru cumpărători şi un impuls pentru piaţa imobiliară rezidenţială, mai ales acum în contextul economic dominat de incertitudine. Tocmai de aceea, înainte de a face un împrumut, ar trebui să gândim de zece ori dacă este momentul potrivit, în condiţiile în care vremurile care sunt şi vor veni ne vor pune în dificultate să achităm un credit chiar şi cu TVA de 5%. Cel care dă banii din cont pentru rate şi nu-l poate deduce. De la 1 ianuarie apartamentele mai scumpe ar trebui să se ieftinească, dar, ce ne garantează faptul, că deşi TVA-ul va fi mic, preţul va rămâne neschimbat? 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4569 secunde