Accesare fondurilor europene pentru agricultură se face cu… dicționarul

2878

Articole de la același autor

Teoretic, ghidul trebuie să descurce, nu să încurce. Cel al unui oraș, spre exemplu, este de mare ajutor atunci când se prezintă sub forma unei hărți corecte și clare a străzilor, pe care sunt marcate principalele obiective sociale, culturale, turistice și comerciale. Dacă oaspetele orașului reușește, cu ajutorul ei, să nu se rătăcească în labirintul rutier și să ajungă întotdeauna acolo unde și-a propus, înseamnă că e un ghid bun.
Accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR) nu este o treabă de loc ușoară. Fermierii au de îndeplinit o mulțime de condiții și de întocmit destule hârtii. În afacere sunt implicate și numeroase instituții. Practic, pentru a ajunge la banii comunitari, solicitanții trebuie să treacă printr-un labirint birocratic. Pentru ca fermierii să nu se rătăcească prin el, autoritățile române au întocmit și câteva ghiduri.
Cel pentru accesarea fondurilor destinate modernizării exploatațiilor agricole ar trebui să aibă cel mai mare număr de utilizatori: în primul rând, 18.263 de ferme mari de tip comercial, care dețin în medie, 269 ha de pământ, iar împreună, 34,5% din suprafața agricolă a țării; în al doilea rând, circa 3 milioane de exploatații, care practică o agricultură de subzistență, pe 65,5% din suprafața agricolă a României.
Haideți să deschidem ghidul postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și să vedem dacă este de ajutor celor interesați! Autorii au fost prevăzători și pentru a fi înțeles jargonul în care l-au redactat, au anexat un dicționar.
Sărim peste generalități și ajungem la prima informație concretă, de interes. Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile?
Urmează o explicație menită să le facă mintea creață bieților agri-cultori: "Beneficiarii eligibili sunt fer-mierii definiți conform PNDR ca fiind persoane fizice sau juridice, care practică în principal activități agri-cole, a căror exploatație este situa-tă pe teritoriul țării, are o dimen-siune egală sau mai mare de 2 UDE și care este înregistrată în registrul fermelor sau registrul agricol."
Agricultorul care nu se sperie cu una cu două trebuie să caute în dicționar, dacă vrea să înțeleagă ceva. Noțiunile noi pentru el sunt: beneficiar, eligibil și 2 UDE. Dacă i s-a părut că știe ce înseamnă cuvântul beneficiar, va constată că acesta înseamnă cu totul altceva. "Beneficiar – spune dicționarul – este persoana juridică sau fizică autorizată care a realizat un proiect de investiții și care a încheiat un contract de finanțare cu APDPR pentru accesarea fondurilor europene prin FEADR." În dreptul cuvântului eligibil este scrisă următoarea traducere: "care îndeplinește criteriile și condițiile precizate în ghidul solicitantului, cererea de finanțare și contractul de finanțare pentru FEADR".
Ciudata formulă "2 UDE" pare extrasă din cartea de chimie. Nu este deslușită în dicționar, ci într-o notă de subsol: "Unitatea de dimensiune economică (UDE) reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploatații agricole determinate pe baza marjei standard a exploatației (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unități de dimensiune economică este de 1.200 euro)." După citirea acestei definiții lucrurile sunt și mai neclare decât înainte pentru bietul fermier, care nu poate pricepe: "Ce dracu înseamnă «marja standard a exploatației» și cei 1.200 euro?"
Specialiștii care au redactat ghidul în această păsărească au fost milostivi. El cuprinde doar… 47 de pagini de calvar pentru cei peste 3 milioane de fermieri ai patriei. Dacă se vor găsi vreunii care vor reuși să-l traducă, trebuie trecuți în rândul martirilor neamului, iar dacă vor obține și finanțarea, e musai să-i punem în icoane!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7654 secunde