În 2008,

Administrațiile locale din județul Constanța au cheltuit 18,5 milioane lei cu sporurile salariale ilegale

1088
Administrațiile locale din județul Constanța au cheltuit 18,5 milioane lei cu sporurile salariale ilegale - dab85f5dbd8b9455e3e2f89651a87a70.jpg
Potrivit unui raport al Curții de Conturi (CC), publicat în Monitorul Oficial pe 22 februarie 2010, cuantumul sporurilor ilegal acordate funcționarilor publici și personalului contractual, în 2008, se ridică la 935,5 milioane lei (259 milioane euro).

Drepturile salariale ilegale au fost acordate la 4.488 de entități, respectiv 234.029 persoane angajate în administrația publică locală, care reprezintă 36,4% din numărul de posturi finanțate din bugetele locale.
Potrivit Ministerului Finanțelor (MF) însă, doar 2 milioane de euro sunt pe cale să fie recuperate. "Ceilalți bani, până la 259 milioane de euro, s-ar putea să fie recuperați. Există procese pe rolul instanței. În multe cazuri, instanțele nu au recunoscut toate sumele stabilite", a declarat secretarul de stat al MF, Gheorghe Gherghina.
Totuși, procesul de recuperare ar trebui să fie mult mai simplu, spune președintele CC, Nicolae Văcăroiu, din moment ce Curtea Constituțională a decis că instanțele de judecată nu pot stabili drepturi salariale din sectorul bugetar. Acestea pot fi stabilite doar prin lege. Cu toate acestea, magistrații continuă să dea pe bandă rulantă decizii în contradicție cu ceea ce a stabilit Curtea Constituțională. "Situația este extrem de gravă. Sporurile încriminate au fost acordate prin contracte sau acorduri colective de muncă, pe baza unor decizii sau dispoziții ale ordonatorilor principali de credite (n.r. primari, președinți ai consiliilor județene), hotărâri ale consiliilor locale sau prin punerea în aplicare a sentințelor judecătorești", a afirmat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Spor pentru confidențialitatea funcționarilor publici
Și la nivel local, instituțiile administrative "au ocolit" legea și au negociat cu angajații drepturi bănești care nu au bază legală. Astfel, raportul CC Constanța arată că unitățile administrativ-teritoriale au acordat în 2008 sporuri ilegale în valoare de 18,469 milioane lei.
Pe primele locuri în topul celor mai "cheltuitoare" instituții, din acest punct de vedere, se află Primăria Constanța cu 7,419 milioane lei, Consiliul Județean Constanța - 4,517 milioane lei, Primăria Medgidia - 3,615 milioane lei, Primăria Năvodari - 1,578 milioane lei, Primăria Mihail Kogălniceanu - 665.000 lei, Primăria Cumpăna - 336.400 lei, Primăria Poarta Albă - 181.000 lei și Primăria Ciocârlia - 157.700 lei.
Cele mai întâlnite sporuri, potrivit aceluiași raport, sunt:
r spor de confidențialitate - se acordă lunar în procent de 15% sau 10%, calculat la salariul de bază;
r spor de stabilitate - calculat la salariul de bază în tranșele pentru care se acordă sporul de vechime;
r îndemnizația de dispozitiv - 25% din salariul de bază;
r drepturi speciale pentru menținerea sănătății și securității muncii;
r spor de reprezentare - se acordă lunar în procent de 20% calculat la salariul de bază;
r primă egală cu salariul de bază la plecarea în concediu pentru personalul contractual;
r alocația de sărbători;
r tichete cadou acordate unor persoane care nu aveau calitatea de angajați ai instituției;
r transportul la și de la locul de muncă;
r norma de hrană.
Totuși, sumele plătite pentru sporurile ilegale de administrațiile publice constănțene nu sunt atât de mari precum cele din Suceava, București sau Prahova, unde s-au plătit 81,3 milioane lei, 74,5 milioane lei, respectiv 69,3 milioane lei. În plus, raportul CC Constanța nu vorbește despre drepturi bănești precum sporul pentru ținută decentă, ajutorul de căsătorie sau sporul de refacere după concediul de odihnă, descoperite în alte județe ale țării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Stire din Economie : Protest spontan la "Oil Terminal"
Pagina a fost generata in 1.5236 secunde