Afacerile anului 2012 pentru constructorii și producătorii de materiale constănțeni

2260
Afacerile anului 2012 pentru constructorii și producătorii de materiale constănțeni - constructori1-1325789325.jpg
De la fereastra redacției se văd muncitorii lucrând pe schelele unei clădiri în construcție. Deși suntem abia la mijlocul iernii, termometrul indică 11 grade. Pentru constructori, vremea este bună, nu și vremurile. Din cauza lor, a vremurilor, multe dintre proiectele de investiții stagnează. Așa că nu trebuie să ne mirăm că pe poarta unor depozite de metal, cherestea, cărămizi și ciment e lacătul pus sau că producătorii de materiale de construcții și-au redus ori au oprit activitatea pentru o perioadă de timp. 
Am profitat de momentul de relaș, pentru a face un scurt sondaj printre managerii unor unități din industria materialelor de construcții.

Opinia generală este că, și în 2012, volumul cel mai mare de lucrări din județul Constanța, cu cel mai mare consum de materiale, îl vor oferi investițiile în infrastructură și cele de mediu. Este vorba de tronsoanele de la autostrada Constanța - Cernavodă, de ultimul tronson al șoselei de centură, de proiectele de protecție și reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre.

2012 va aduce deblocarea unei alte investiții de mare amploare, prelungirea digului de larg al portului Constanța, pe al cărei "șantier" lucrează acum doar justiția. În sectorul privat, investițiile s-au înviorat în 2011 și se vor revigora în 2012, speră producătorii de materiale. În județul Constanța, șantierele hipermarket-urilor și ale industriei hoteliere continuă să ofere un volum important de lucrări. Așteptările sunt legate și de redeschiderea investițiilor la parcurile eoliene din Dobrogea. Proiecte în valoare de 2 miliarde de euro sunt blocate, în prezent, din motive de mediu. Producătorii susțin că prețurile materialelor de construcții vor crește cu 20 - 25%, în acest an, din cauza majorării prețurilor energetice și a redevențelor la materialele de extracție.

Pentru producători, problema principală rămâne cea a seriozității antreprenorilor generali ai lucrărilor de infrastructură. Modul de derulare a licitațiilor și de urmărire a contractelor este viciat de calitatea funcționarilor din eșaloanele 3 și 4 ale ministerelor, în rândul cărora au rămas prea puțini specialiști. Ei încurajează firmele contractoare să nu-și facă treaba, prin lipsa de responsabilitate în a le controla și prin lipsa de fermitate în respectarea clauzelor contrac-tuale. Acești "specialiști" sunt în spatele numeroaselor blocaje apărute în derularea investițiilor. Este necesară o primenire a acestor funcționari cu oameni proveniți din sectorul privat, care pot schimba sistemul, susțin producătorii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 06 Ianuarie 2012
Stire din Economie : Impuls pentru ieftinirea creditelor
Pagina a fost generata in 2.688 secunde