Producție slabă la început de sezon

Află cu cât și de ce prețul mierii dobrogene ar putea crește semnificativ

1023
Află cu cât și de ce prețul mierii dobrogene ar putea crește semnificativ - targmestesugaresc68-1329055808.jpg
Apicultorii constănțeni așteaptă cu sufletul la gură venirea primăverii. Seceta de anul trecut le-a dat serios planurile peste cap, așadar acum sunt nevoiți, mulți dintre ei, să-și refacă toate calculele.

"Producția de început de sezon este destul de slabă din cauza secetei de anul trecut. Culesul la rapiță va fi foarte slab. Urmează să vedem cum se va desfășura culesul la salcâm. Depinde de temperaturi", a precizat vicepre-ședintele Asociației Apis Tomitana Dacica, Ionel Togan.

Așadar, pentru prima campanie de recoltare din acest an, care are loc în jurul lunii mai, apicultorii constănțeni nu se așteaptă la mare lucru. Calculele lor sunt, pe de o parte, destul de simple. Agricultorii spun că din cele puțin peste 50.000 de hectare de rapiță semănate în toamnă, în județul Constanța, doar 20 - 25% vor rezista, în cel mai bun caz. Pierderile ar putea fi însă și mult mai mari din cauza gerurilor din ultima perioadă. Învelișul de zăpadă nu a fost și nu este, din cauza viscolului, suficient pentru a proteja semănăturile.

Ștefan Jgumă, un alt constăn-țean care se ocupă de ani buni cu apicultura spune că, tocmai din cauza suprafeței foarte mici de rapiță care va reuși să treacă peste iarnă, prima producție este foarte probabil să scadă cu peste 50%. Acest lucru va determina cu siguranță creșterea prețului mierii en-gros. "Așteptăm să vedem ce se întâmplă pe piața internă", a spus Ștefan Jgumă. Potrivit aces-tuia, putem vorbi de scumpiri de maximum 20%, însă piața este cea care va dicta prețul final.

La această oră, constănțenii pot cumpăra direct de la apicultori miere polifloră cu 17 lei kilogramul, miere de tei cu 20 de lei kilogramul, iar de salcâm, cu 25 lei kilogramul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8316 secunde