Agricultorii, îngrijoraţi că nu vor mai primi banii pentru irigaţii promişi de la Bruxelles

1102
Agricultorii, îngrijoraţi că nu vor mai primi banii pentru irigaţii promişi de la Bruxelles - fond-1619106619.jpg

Articole de la același autor

Ziua de 1 aprilie a fost fatidică pentru agricultura dobrogeană. Este ziua când ministrul de resort Adrian Oros a venit la Constanţa şi a promis fermierilor, că vor fi bani pentru irigaţiile din Dobrogea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). N-a trecut nicio lună şi visul de a-şi vedea câmpurile udate s-a spulberat. Pentru că din PNRR au fost scoase investiţiile în sistemul naţional de irigaţii.



Vestea a căzut ca un trăsnet pentru agricultorii dobrogeni, şi nu numai. Declaraţia care a stârnit multă nemulţumire în rândul fermierilor care şi-au văzut, anul trecut, culturile distruse de secetă, a fost făcută de vicepremierul Dan Barna, invitat la o emisiune de televiziune. El a spus că România nu va beneficia de fonduri europene prin PNRR pentru sistemul de irigaţii, precizând că PNRR a fost prezentat Comisiei Europene de Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Comisia a solicitat modificarea acestuia.

Fermierii din Dobrogea au avut şi anul trecut şi anul acesta mai multe runde de întâlniri cu responsabili din Ministerul Agriculturii pe tema irigaţiilor şi împreună au încercat să găsească soluţii pentru a aduce apa pe culturile lor.

„România nu trebuia să se ducă la Bruxelles să ceară bani de irigaţii prin PNRR. Nu ministrul este responsabil, ci cei care au elaborat planul. Noi la ora actuală irigăm cu motopompa, iar banii ar fi venit pe mediu şi climă, iar PNRR-ul finanţează proiectele pentru relansarea economiei post COVID-19. Trebuia să mergem la Comisie cu temele făcute. Avem nevoie de specialişti pentru astfel de proiecte”, a declarat fermierul Mircea Chipăilă, din comuna Poarta Albă.

„Irigarea cu fonduri europene va continua”

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros este optimist. El a susţinut la Digi24 că proiectul irigaţiilor cu fonduri prin PNRR va continua şi că vor fi făcute unele modificări după observaţiile Executivului european. „Noi ne susținem proiectele în continuare, preluăm observațiile, aducem precizări. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de țară privind strategia de gestionare a apei și că acest lucru se poate finanța și prin PNRR, este vital, la fel cum este vital să avem investiții în educație, sănătate, infrastructură. În continuare, vom merge în fața Comisiei cu precizări tehnice. Dacă lucrurile contribuie la obiectivele de climă, eu sunt convins că da, dacă are impact asupra corpurilor de apă, avem deja studii, am trimis precizări, dacă nu prejudiciază mediul, deci la toate aceste observații pe care Comisia le face noi avem răspunsuri pentru ele”, a precizat ministrul Adrian Oros.

„În cazul în care PNRR nu va fi acceptat în varianta propusă şi irigaţiile vor fi scoase definitiv, vor fi finanţate din fonduri de la bugetul naţional sau din fonduri structurale pe agricultură”, a spus Dan Barna.

Pentru a clarifica disputa care s-a creat în jurul irigaţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a convocat luni o întâlnire la Palatul Cotroceni. Se vor discuta şi observaţiile Comisiei Europene pe celelalte teme respinse din PNRR.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5891 secunde