Ai datorii la stat? Iată cum poți scăpa de penalități și majorări

1301
Ai datorii la stat? Iată cum poți scăpa de penalități și majorări - datorii-1318772482.jpg
Recent a fost publicat Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 2.604, prin care au fost aduse precizări suplimentare referitoare la aplicarea O.G. nr. 30/2011 pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale ce au drept scop încurajarea plății voluntare a obli-gațiilor fiscale restante. Practic, noile prevederi legale ar însemna o mână de ajutor nesperată pentru toate IMM-urile care au dat de greu în ultimii ani.

Lucrurile nu ar sta însă chiar așa, susțin reprezentanții Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța. "Legea nu este aplica-bilă pentru cei corecți. Nu face obiectul interesului nostru pentru că nu ajută. Este o facilitate fiscală pentru escroci. Nu se adre-sează IMM", a precizat președintele PIMM Constanța, Iulian Gropoșilă.

Iată și cum explică, pe scurt, Iuliana Constantin, consultant fiscal, poziția reprezentanților PIMM Constanța: până pe 25 ale lunii în curs, orice agent economic trebuie să depună declarațiile privind contribuțiile și taxele datorate. Spre sfârșitul lunii Fiscul emite o somație de plată, iar în aproximativ 15 zile respectivul agent economic trebuie să plătească, pentru a nu se trezi cu toate conturile blocate. Acest lu-cru ar determina, cel puțin teoretic, sistarea activității, dacă nu s-ar recurge la alte metode mai mult sau mai puțin ortodoxe de a evita plata acestor datorii și a reuși astfel susținerea activității prin alte mij-loace. "Trebuie să plătim. Suntem forțați, că altfel nu putem funcționa", a precizat Iuliana Constantin.

Așadar, în opinia acestora, emiterea Ordonanței, ca măsură de ajutor și pentru IMM-uri, este doar o vorbă în vânt, "băieții deștepți" fiind singurii care au de câștigat. Iar aceste "câștiguri", dacă le putem spune așa, sunt uriașe, în unele cazuri. Iuliana Constantin spune că penalitățile și majorările cauzate de neplata contribuțiilor și a taxelor pot, de-a lungul anilor, dubla și chiar tripla debitul, căci vorbim de facilitățile fiscale (anulare sau reducere) datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

v v v

Mai exact, potrivit precizărilor, pentru obligațiile fiscale restante la 31 august 2011, contribuabilii pot beneficia de anularea penalităților de întârziere, precum și de anularea unei cote de 50% din majorările de întârziere aferente obligației principale, dacă acestea sunt stinse prin plată sau compensare până la 31 decembrie 2011.

De asemenea, s-a stabilit redu-cerea cu 50% a penalităților de întârziere, precum și reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale, dacă acestea sunt stinse prin plată sau compensare până pe 30 iunie 2012.

Prin obligații fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se înțelege obligații fiscale ce sunt individualizate în declarațiile fiscale ale contribuabilului depuse până la data de 31 august 2011 și/sau decizii de impunere emise și comunicate contribuabilului până la această dată, pentru obligațiile administrate de ANAF, dar și obligații fiscale individualizate în înscrisuri care constituie titlu de creanță comunicate contribuabilului până la data de 31 august 2011, pentru obligațiile fiscale stabilite de direcțiile de specialitate din cadrul MFP.

v v v

Până sâmbătă, 15 octombrie, contribuabilii care, conform evi-dențelor fiscale, înregistrează obligații fiscale principale restante la data de 31 august 2011, trebuiau să primească o notificare privind posibilitatea acordării facilității.

Cei care nu au fost notificați se pot adresa organelor competente pentru clarificarea situației fiscale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0411 secunde