Bancherii români cer reducerea provizioanelor și plata restanțelor statului către firme

4394
Bancherii români cer reducerea provizioanelor și plata restanțelor statului către firme - 3ea61185043c4492c3df8cdce0fc7de4.jpg
Măsura de reducere a dobânzii cheie de către Banca Națională a României (BNR) nu este suficientă pentru deblocarea pieței creditării, potrivit bancherilor și sectorului privat autohton. Ei propun în plus reducerea nivelului provizioanelor constituite de băncile comerciale, precum și grăbirea plății obligațiilor restante ale statului către companii.

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația Română a Băncilor (ARB), împreună cu Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și Asociația Națională a Importatorilor și Exportatorilor (ANEIR) s-au întâlnit pentru a analiza situația economice a țării și pentru a găsi soluții de susținere a firmelor autohtone.
Astfel, cele trei organizații au convenit că principala măsură de reluare a creșterii economici în 2010 constă în revigorarea creditării. Ei au declarat că vor susține în dialogul cu autoritățile statului reducerea nivelului provizioanelor pe care trebuie să le constituie băncile comerciale, reexaminarea legii insolvenței, precum și introducerea de măsuri suplimentare care să oprească abuzurile din sector. "Clienții să vină să discute cu băncile, să nu aștepte 90 de zile de restanță, pentru că atunci este mult mai greu pentru o instituție să facă ceva", spunea Radu Ghețea, președintele ARB, săptămâna trecută.
De asemenea, asociațiile susțin respectarea în mod strict a măsurii anticriză promovate de Comisia Europeană, aceea că plățile restante ale statului către companii să fie realizate în maximum 30 de zile. "Se propune realizarea în maximum 60 de zile a unui registru național care să specifice datoriile pe care le are statul către companii și datele la care urmează a se face plățile. Instrumentul va contribui la creșterea transparenței activității autorităților centrale și locale și la sporirea gradului de încredere a sistemului bancar față de mediul privat", se specifică în comunicatul de presă al ARB.
O altă măsură importantă este mărirea plafonului de garanții acordate de guvern în 2010, de la 7 la 12 miliarde lei. "Este necesară utilizarea rapidă și eficientă a capacității de garantare de către stat a unor credite bancare necesare asigurării cofinanțării proiectelor publice și private pentru care sunt încheiate contracte cu autoritățile de management", se mai anunță în comunicat.
ARB, AOAR și ANEIR vor continua organizarea de întâlniri cu scopul de a identifica măsurile ce pot fi întreprinse de guvern, Ministerul Finanțelor, bănci comerciale și companii astfel încât România să-și valorifice potențialul de reluare a creșterii economice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6265 secunde