Băncile autohtone ar putea coborî expunerea sub nivelul agreat de FMI

1407
Băncile autohtone ar putea coborî expunerea sub nivelul agreat de FMI - efe8c47a4688ef6f1f411321caecdf43.jpg

Articole de la același autor

Băncile ar putea să nu mai revină la un nivel al expunerii pe România în limitele agreate de FMI, în condițiile în care multe au atins deja pragurile acceptate pentru expunerea suverană, consideră consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de NewsIn.
Din cele nouă bănci care s-au angajat să-și mențină expunerea pe România la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similară sau mai mare față de reperul stabilit prin acordul de la Viena și două au menținut peste 99% din expunere.
Astfel, EFG Eurobank, acționarul majoritar al Bancpost, Alpha Bank și Volksbank este singurul grup bancar ce s-a plasat, la 30 septembrie 2009, la un nivel de expunere pe România egal sau peste cel de la finalul lunii martie.
În unele cazuri, imposibilitatea de a menține expunerea la nivelul din martie a fost determinată de epuizarea plafoanelor pentru expunerea suverană, respectiv față de statul român. Pe de altă parte, condițiile dificile și cererea redusă din piața creditului privat au făcut ca băncile să nu-și mai poată majora angajamentele pe segmentul de credit neguverna-mental.
În opinia lui Baltazar, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar putea realiza alte emisiuni de titluri de stat în valută pe piața internă, chiar dacă unele bănci au atins limitele maxime de expunere suverană.
"Mai sunt bănci care nu au atins limita de risc suveran. Dobânda pentru o astfel de emisiune s-ar situa, probabil, peste 4,25%, însă până în 5%", a spus Baltazar.
În privința emisiunii de eurobonduri, Baltazar consideră că Finanțele vor ieși pe piața externă în a doua jumătate a anului viitor, pentru a obține randamente mai atractive, după ce perspectivele României se vor îmbunătăți.
Pe de altă parte, el se așteaptă la o revenire a exporturilor în 2010.
"Prognozele FMI de creștere economică sunt realiste, în primul semestru urmând să asistăm mai degrabă la stabilitate economică, însă în semestrul al doilea creșterea economică va fi reluată", a mai spus consultantul.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit, în cadrul scurtei vizite de la mijlocul lui decembrie, estimările privind scăderea economiei în 2009, de la -8% la -7%, precum și prognoza privind creșterea economică de anul viitor, de la 0,5% la 1,3%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5503 secunde