Blocaj!

Bancherii reduc dobânzile, dar înăspresc normele de creditare

4530
Bancherii reduc dobânzile, dar înăspresc normele de creditare - e81152cdce9a0d6ad71df1219cb2eb23.jpg

Articole de la același autor

De la începutul anului, cuvântul de ordine în sistemul bancar este "reducerea dobânzilor". În fiecare zi, o altă bancă anunță că dobânzile creditelor din portofoliu
au fost micșorate. În cele mai multe cazuri, este vorba de ajustări minime, de 0,5 - 3%, motivația bancherilor fiind aceeași - relaxarea creditării, revitalizarea consumului, deblocarea economiei.

Cât de mare este însă impactul unei micșorări de dobândă pentru clienți? Potrivit unui calcul realizat de HotNews, o scădere cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii unui credit de consum de 10.000 lei, contractat pe zece ani, se traduce într-o reducere cu circa 12 lei a ratei lunare. Pentru un credit de 50.000 lei, luat pe 20 de ani, aceeași micșorare a dobânzii înseamnă rate mai mici cu 17 lei/lună.
Sunt aceste reduceri suficiente pentru a relansa creditarea? Probabil că nu. În plus, mai ajută pe cineva o reducere cu 12 lei a ratei, în condițiile în care ultimul an de criză a adus majorări constante, la care s-a adăugat și o depreciere puter-nică a leului, care aproape i-a îngropat pe datornicii în valută?
În același timp, bancherii au majorat constant dobânzile oferite la depozite, încercând să atragă banii populației.
Aceste "manevre" nu au scăpat de vigilența românilor, mulți dintre ei înțelegând că nu este firesc să plătești dobânzi de 17 – 22% la credite în lei, pe timp de criză, în timp ce la depozite nu primești dobândă mai mare de 8 – 9%.
De asemenea, nici profitul în creștere al băncilor nu a trecut neobservat, în ciuda explicațiilor corporatiste de genul "o bună adaptare la condițiile de piață".
Analiștii economici susțin că băncile se află într-un proces de asanare a bilanțurilor, ceea ce explică actuala reticență de a debloca creditarea. Mai exact, bancherii așteaptă o ameliorare a indicatorilor macroeconomici și semnale pozitive de la băncile-mamă.
Surse din piața bancară constănțeană au explicat, pentru Cuget Liber, că unul dintre motivele principale pentru care creditarea stagnează este înăsprirea condițiilor de creditare: "Există interes din partea constănțenilor, însă mulți dintre ei nu se încadrează în noile norme de creditare, care au fost elaborate tocmai pentru a contracara creșterea rapidă a creditelor neperformante. Poate din același motiv nu se grăbesc prea mulți bancheri să reducă substanțial dobânzile creditelor".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5364 secunde