Ajutorul de stat pentru polițele de asigurare a culturilor din toamna 2012 trebuie solicitat până în 31 mai

67
Ajutorul de stat pentru polițele de asigurare a culturilor din toamna 2012 trebuie solicitat până în 31 mai - grau1311281004-1369829508.jpg
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, până în data de 31 mai 2013 inclusiv, se depun cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru polițele de asigurare încheiate cu societățile de asigurare-reasigurare pentru culturile înființate în toamna anului 2012 și pentru care s-a plătit contravaloarea acestora.

Conform H.G. nr. 756/2010, cu modificările și completările ulterioare, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare beneficiarilor și reprezintă o cotă procentuală din costul primelor de asigurare plătite de către producătorii agricoli, după cum urmează: 70% pentru polițele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale; 50% pentru polițele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum și a altor pierderi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile și/sau a pierderilor cauzate de boli ale animalelor ori ale plantelor sau de infestări parazitare.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile mici și mijlocii care desfășoară activitate în domeniul producției agricole primare, definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare și conform Regulamentului (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008.

Pentru a primi ajutorul de stat, beneficiarii completează și depun cererea de solicitare a ajutorului de stat pentru plata primelor de asigurare pentru culturile agricole însoțită de următoarele documente: centralizatoarele polițelor de asigurare, conform modelelor pentru culturile agricole prevăzute în actul normativ; copia cererii unice de plată pe suprafață pentru anul respectiv, înregistrată la APIA din care rezultă structura culturilor agricole; dovadă cont activ trezorerie; declarație pe propria răspundere cu privire la încadrarea beneficiarului în una din următoarele categorii: microîntreprindere, întreprindere mică, întreprindere mijlocie; copia certificatului de înregistrare conținând numărul de ordine din registrul comerțului și codul unic de înregistrare atribuit de Ministerul Finanțelor Publice; declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că nu se află în dificultate financiară în sensul prevederilor Liniilor directoare comunitare; copia integrală a polițelor de asigurare încheiate pentru culturile agricole; documentele de plată a primelor de asigurare aferente acestora; documentul din care să reiasă că obiectul de activitate îl constituie exploatarea terenurilor agricole, dacă nu reiese din codul unic de înregistrare (statutul dacă obiectul de activitate este altul decât cel prevăzut în codul CAEN din certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului); copie de pe actul de identitate (CI/BI) și/sau pașaport pentru cetățeanul străin administrator/ reprezentant legal/ împuternicit.

Cererea de solicitare se completează și se depune la Centrul Județean al APIA pe raza căruia este situată exploatația agricolă pentru care se solicită ajutorul de stat - plata primelor de asigurare sau unde a fost depusă cererea unică de plată pe suprafață.

Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2224 secunde