Amenzi de peste 23 de milioane de lei pentru 33 de firme de pază

177
Amenzi de peste 23 de milioane de lei pentru 33 de firme de pază - amenzi-1516288109.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 23.422.255,99 lei (aproximativ 5 milioane euro) 33 de companii și 4 asociații pentru fixarea prețului minim, respectiv facilitarea fixării prețului minim pe piața serviciilor de pază.


În cadrul întâlnirilor, membrii asociațiilor s-au înțeles să stabilească un preț minim pentru servicii de pază pe tariful orar. Companiile au pretins că înțelegerea a avut loc din cauza că unii operatori de pe această piață practicau un preț mai mic chiar decât prețul rezultat având în vedere doar cheltuielile minime legale obligatorii.


La aplicarea sancțiunilor, Consiliul Concurenței a ținut cont de caracteristicile pieței pe care a avut loc înțelegerea, piață caracterizată de o puternică tendință spre evaziune fiscală și muncă la negru, precum și de faptul că s-au efectuat demersuri pentru a semnala autorităților cu atribuții în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.


Prin înțelegerea de a aplica un anume preț minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu își mai determină, în mod independent, politica comercială proprie pe piață, ceea ce conduce la eliminarea concurenței.


"Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurenței. Există modalități de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca "la negru") fără a prejudicia clienții prin încălcarea legii concurentei, creând un cartel sau schimbând informații sensibile din punct de vedere comercial. Pot fi calculate prețuri de referință, orientative, care să permită aplicarea prevederilor legii achizițiilor publice privind prețul nejustificat de scăzut. Important este ca datele confidențiale să fie colectate de un terț neutru, care se va asigura ca firmele să nu aibă acces la datele concurenților lor, ci doarla datele agregate", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.


Cinci companii (Euroguard SRL, G4S Secure Solutions SRL, RPG Security Center S.R.L, Securitas Services România SRL, Aramis-Ro SRL) au recunoscut participarea la practica anticoncurențială și au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodată, una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii, având o situație economică dificilă (incapacitate de plată).


În urma investigației, autoritatea de concurență a făcut o serie de recomandări Inspectoratului General al Poliței Române, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în funcție de competențele și atribuțiile aferente acestora.


Astfel, Consiliul Concurenței propune ca, pentru a putea participa la licitații în domeniul serviciilor de securitate cu pază, companiile să prezinte declarații pe proprie răspundere din care să reiasă că:
- personalul și resursele relevante pentru serviciile ofertate îndeplinesc toate cerințele legale din legislația muncii;
- respectă reglementările fiscale și au plătit toate taxele, contribuțiile și impozitele aferente serviciilor ofertate;
- nu au fost sancționați în trecut (fie direct, fie ca membrii ai organelor de conducere a unei alte persoane juridice) pentru încălcări semnificative ale legislației de muncă privind serviciile ofertate.


De asemenea, autoritatea de concurență recomandă includerea în documentația licitației și a unei copii din registrul general de evidență a salariaților (Revisal) privind participanții la licitație, precum și efectuarea unor controale comune ITM, Inspectoratul de Poliție și ANAF prin care să se verifice dacă personalul de anumite locații (personalul care prestează efectiv serviciile de pază) îndeplinește toate formele legale și fiscale, precum și standardele minime impuse de specificul activității prestate.
Consiliul Concurenței consideră utilă emiterea de instrucțiuni sau recomandări de către principalii jucători pe piață, precum:
- Inspectoratul General al Poliției - care poate emite recomandări cu
privire la cerințele minime ce trebuie respectate de orice entitate care prestează servicii de securitate (un ghid de bune practici privind cerințele și echipamentele strict necesare prestării unor servicii corespunzătoare); 
- ITM - care poate emite recomandări cu privire la înregistrarea și plata orelor suplimentare realizate în cadrul unor servicii de pază, cu respectarea regulilor legale.


Investigația pe piața serviciilor de pază a fost declanșată în anul 2015 și a vizat Asociația Profesională a Companiilor de Securitate și membrii acesteia, iar în 2016 a fost extinsă și asupra Federației Serviciilor de Securitate și membrii acesteia, și anume: Asociația Română a Industriei de Securitate, Asociația Română pentru Tehnica de Securitate, și Patronatul Serviciilor de Securitate, inclusiv asupra membrilor acestora.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8586 secunde