Anul fiscal începe cu declarația unică

542
Începând din acest an, con-tribuabilii vor depune declarația unică pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Ea se înaintează lunar, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul portalului e-România, de către contribuabilii care dețin certificat digital calificat.
Până la 1 iulie 2011, declarația se poate depune și în format electronic, pe suport electronic, însoțit de formularul din Anexa nr.1 la HG nr.1397/2010, în format hârtie, semnat și ștampilat, numai de către contribuabilii care nu dețin certificat calificat.
Începând cu data de 1 iulie 2011, declarația se va depune obligatoriu doar prin mijloace electronice de transmitere la distanță, termenul de depunere rămânând 25 ale lunii următoare lunii de raportare.
Contribuabilii care nu dețin certificat digital calificat (obținut în condițiile Legii 455/2001 privind semnătura electronică) trebuie să apeleze la furnizorii de servicii autorizați. Aceștia se regăsesc în lista furnizorilor de certificate digitale (publicată pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, la adresa: www.mcsi.ro - "Registrul furnizorilor de servicii de certificare").
Solicitarea de utilizare a unui certificat digital poate fi depusă, pentru fiecare contribuabil, la oricare unitate fiscală din subor-dinea ANAF, conform Ordinului președintelui ANAF nr.2568/2010. Cererea (formularul 150) trebuie însoțită de: documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original și în copie; documentul care atestă calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al con-tribuabilului, în copie și original; documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declarațiile fiscale pentru contri-buabil (acest document se depune în situația în care titularul cer-tificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contri-buabilului reprezentat). Cu un singur certificat digital se vor depune mai multe declarații pentru mai multe coduri unice de identificare.
Pentru garantarea securității operațiunilor electronice, titularii certificatelor calificate se vor înregistra conform instrucțiunilor de utilizare a serviciului depunere declarații on-line publicate pe site-ul ANAF la adresa: www.anaf.ro - "Declarații electronice/înregistrare certificate digitale". Aceeași procedură se aplică și în situația în care titularul certificatului calificat este desemnat sau împuternicit de către mai mulți contribuabili pentru semnarea declarațiilor fiscale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Ianuarie 2011
Stire din Economie : Crește producția de bumbac
Pagina a fost generata in 1.5742 secunde