Marea evaziune e angrosistă de cereale

878
Marea evaziune e angrosistă de cereale - 69e7c070aa9a41a9f4120aa47ff3e806.jpg
Comerțul cu cereale deține capul de afiș al evaziunii fiscale. În ultimul deceniu, s-a dezvoltat o întreagă rețea mafiotă, a cărei țintă principală este banul public. Este domeniul cel mai bântuit de firme fantomă. Rolul acestora este să șteargă urmele afacerilor necurate, proveniența achizițiilor ilegale și a banilor negri.
Nici autoritățile fiscale n-au stat cu mâinile în sân. Metoda firmelor fantomă a fost cotracarată prin cea a controalelor încrucișate. Mai greu este să descopere o urmă. Apoi, din aproape în aproape reușesc să reconstituie întreaga afacere necurată.
În cele ce urmează, vă prezentăm două cazuri spectacu-loase, care au necesitat o muncă extrem de laborioasă din partea autorităților.

Furnizori penali
La solicitarea DNA, inspectorii fiscali din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Constanța au efectuat un control general la "Silo Impex 2007" SRL, din Constanța. Obiectul principal de activitate al firmei este "comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat".
În urma controalelor încrucișate efectuate la principalii săi furnizori de cereale, au fost întocmite sesizări penale pentru nefuncțio-narea la sediul social declarat, precum și pentru neînregistrarea în evidența contabilă și ne-declararea livrărilor de cereale efectuate în deconturile de TVA și în declarațiile privind livrările și achizițiile efectuate pe teritoriul național.
Inspectorii fiscali au stabilit obligațiile fiscale suplimentare, utilizând în acest scop toate documentele puse la dispoziție de societate și informațiile referitoare la activitatea desfășurată în perioada verificată.
Au rezultat debite, majorări și penalități de întârziere în sumă totală de 91.817.596 lei.

Firme inactive, dar vioaie
Inspectorii fiscali au luat la puricat afacerile lui "Dcy Amy Company" SRL, ca urmare a tranzacțiilor efectuate cu SC "Mira Max Group" SRL - o firmă de tip fantomă. Obiectul de activitate principal al acesteia este "comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat".
Inspectorii au stabilit că, în perioada iunie 2008 - iunie 2010, au fost efectuate tranzacții cu cereale, cu achiziții de la furnizori inactivi, de tip fantomă, și cu furnizori care erau în inactivitate temporară, conform declarațiilor depuse la Registrul Comerțului.
Mai mult acești furnizori n-au făcut dovada achiziției cerealelor pe care le-au livrat și nu au declarat, în majoritatea cazurilor, tranzacțiile realizate. Unii dintre ei s-au dovedit a fi firme cu client unic, cu administratori sau împuterniciți în operațiuni bancare implicați în mai multe firme furnizoare ale aceluiași client.
Deși "Dcy Amy Company" SRL a declarat achizițiile efectuate de la furnizorii menționați, operațiunile comerciale nu îndeplinesc condițiile de legalitate, fiind efectuate cu furnizori inactivi sau aflați în inactivitate temporară, cu activitate tipică firmelor fantomă. Prin reconsiderarea tranzacțiilor în-cheiate de "Dcy Amy Company" SRL cu aceste categorii de furnizori, s-a stabilit un prejudiciu de 9.953.953 lei (reprezentând impozit pe profit, TVA și accesoriile aferente). Împotriva administra-torilor firmei a fost depusă plângere penală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Ianuarie 2011
Stire din Economie : Crește producția de bumbac
Pagina a fost generata in 1.6881 secunde