Apometrele inteligente, soluţia pentru costuri reduse la întreţinere?

3494
Apometrele inteligente, soluţia  pentru costuri reduse la întreţinere? - apometruinteligentsursainstalato-1603637212.jpg
Locuitul la comun, ├«n blocuri cu mai mul┼úi locatari, atrage inevitabil conflicte ├«ntre vecini. Unul dintre motive este consumul de ap─â rece, pe care fiecare dintre cet─â┼úeni ar trebui s─â-l trimit─â asocia┼úiei de proprietari dup─â citirea apometrelor individuale. Numai c─â lucrurile nu stau deloc a┼ča, iar cei care trimit indexul, lun─â de lun─â, sunt nemul┼úumi┼úi, pentru c─â, factura le este m─ârit─â ┼či din cauza vecinilor care nu raporteaz─â citirile.

Cel mai adesea, vechii proprietari sunt ┼či cei mai corec┼úi c├ónd vine vorba despre transmiterea datelor autocitirii apometrelor. Noii locatari sunt de regul─â chiria┼či ┼či nu-i intereseaz─â c├ót─â ap─â consum─â, sau s─â mai dea citirea cantit─â┼úii de ap─â folosit─â. Proaspe┼úii proprietari nu particip─â la ┼čedin┼úele de bloc ┼či de aici apar discu┼úiile interminabile, ├«n care se caut─â vinovatul, iar oamenii de bun─â credin┼ú─â r─âm├ón s─â pl─âteasc─â ┼či pentru cei care raporteaz─â consum zero. O solu┼úie ar putea fi montarea apometrelor cu citire wireless (cu citire radio) care nu doar c─â ar aduce economie la bugetul familiei dar ar aduce ┼či lini┼čte pe scara blocului. Montarea unui astfel de apometru are avantaje dar ┼či dezavantaje. S─â vedem care ar fi avantajele. ÔÇ×├Än primul r├ónd, citirea apometrelor s-ar face simultan pentru toate apartamentele din afara blocului. Astfel, s-ar elimina posibilitatea unor neconcordan┼úe de repartizare a costurilor, din cauza autocitirilor eronat trimise sau netrimise deloc, a celor care fie din lips─â de timp, fie din rea credin┼ú─â, nu dau indexul la timpÔÇŁ, a spus administratorul Ion Gheorghe. Un apometru inteligent atrage dup─â sine ┼či un cost lunar reprezentat de taxa de citire, despre care mul┼úi locatari spun c─â nu sunt de acord. ÔÇ×Iar ne ├«ntoarcem pe timpuri c├ónd pl─âteam suplimentar unei anumite firme care ne citea repartitoarele?ÔÇŁ, se ├«ntreab─â E. Voicu, locatar─â. Un alt vecin a spus c─â: ÔÇ×Eu sunt de acord s─â mont─âm apometre cu citire radio ┼či chiar s─â pl─âtim o tax─â ├«n plus, dar s─â ┼čtiu c─â pl─âtesc at├ót c├ót consum. Nu mai vreau s─â duc pe nimeni ├«n spateÔÇŁ, a concluzionat T. Adam, locatar.

Un pre┼ú mic pentru lini┼čtea dumneavoastr─â

Un apometru inteligent cost─â 140 de lei cu TVA ┼či are incluse manopera de ├«nlocuire contor, sigilare ┼či ├«ntocmire documente. La care se adaug─â 39 de lei/buc. reprezent├ónd robinetul sfer─â de izolare contor ┼či servicii de ├«nlocuire, 60 de lei/buc. modificarea instala┼úiei din vertical─â ├«n orizontal─â. ├Än total, pentru dou─â apometre ap─â rece, baie ┼či buc─ât─ârie, costul se ridic─â la 379 lei. Lun─â de lun─â, pe l├óng─â consumul de ap─â o s─â ave╚Ťi de achitat ┼či serviciul de citire de 2,30 lei/contor. Av├ónd ├«n vedere c─â, pentru o citire real─â a consumului de ap─â rece, dai 2,30 lei sau chiar mai mult la costul ├«ntre┼úinerii, dar ╚Ötii c─â pl─âte┼čti c├ót consumi, merit─â s─â dai ceva ├«n plus. ÔÇ×Corelarea c├ót mai apropiat─â a consumurilor individuale de ap─â rece cu cel ├«nregistrat de contorul de la scara blocului, va aduce un cost real al apei consumate de o familie ├«ntr-o lun─âÔÇŁ, ne-a explicat administratorul de bloc. Montarea unui apometru cu citire radio, va da posibilitatea administra┼úiei, s─â anun┼úe proprietarul ├«n cazul ├«n care se ├«nregistreaz─â consumuri anormale, fie din cauza pierderilor de ap─â din apartament sau din alt─â cauz─â, astfel ├«nc├ót s─â se evite risipa de ap─â ┼či factura s─â nu mai fie ├«nc─ârcat─â nejustificat. ÔÇ×Un astfel de apometru poate ajuta asocia┼úia s─â intervin─â ┼či ├«n cazul pierderilor de dup─â contorul de bran┼čament, mai ales c─â, ├«n general, la blocurile vechi, conductele nu au fost ├«nlocuite de la darea ├«n folosin┼ú─â a bloculuiÔÇŁ, a precizat I. Gheorghe. Un aspect important ├«l reprezint─â ┼či eliminarea fraud─ârii, adic─â sigiliul electronic permite identificarea cazurilor ├«n care s-a ├«ncercat ac┼úionarea asupra apometrului.

Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7193 secunde