Arbitrajul comercial câștigă încrederea mediului de afaceri

325
1

Articole de la același autor

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a deschis vineri, 9 iunie 2017, conferința "Arbitrajul comercial intern și internațional. Actualitate și perspective, în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală."


Evenimentul a fost organizat de Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța de pe lângă Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Centrul Enterprise Europe Network și cu sprijinul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. 


În sala de conferințe a CCINA Constanța erau prezenți arbitri comerciali, avocați, consilieri juridici și personal de specialitate din cadrul curților de arbitraj.


În cuvântul său, Daraban a subliniat faptul că, după reculul înregistrat în urmă cu un deceniu, arbitrajul comercial a fost relansat, grație eforturilor CCIR și al întregului sistem cameral. În prezent, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României are libertate deplină, singurul rol al acesteia din urmă fiind asigurarea suportului logistic. 


Daraban le-a cerut celor prezenți să convingă agenții economici că specialiștii din arbitrajul comercial au rol de judecători, nu de avocați. El a criticat practica administratorilor firmelor cu capital de stat de a prevedea, în contractele comerciale, clauze prin care litigiile să se rezolve în instanțele străine. "Taxa de timbru ar trebui să rămână în România", a pledat Daraban.


În debutul conferinței au vorbit reputatul avocat Dan Frangeti - președintele Curții de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța și prof. univ. dr. Ștefan Deaconu - președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional.


Cei prezenți au abordat teme de mare interes pentru instituția arbitrajului comercial și agenții economici: "Importanța arbitrajului pentru mediul de afaceri" (profesorul univ. dr. Ștefan Deaconu); "Metode de eficientizare a procedurii arbitrale în contextul noilor reguli de procedură arbitrală" (conf. univ. dr. Bazil Oglindă); "Despre suplețe și modernitate în contextul noilor reguli de procedură arbitrală. Structură, tendințe, deziderate" (av. Sorina Olaru); "De ce arbitrajul rămâne opțiunea cea mai potrivită pentru soluționarea diferendelor în afaceri și cum noile reguli fac arbitrajul preferabil" (av. Florian Nițu); "Arbitrabilitatea litigiilor izvorâte din contracte administrative" (dr. Anca-Jeanina Niță); "Particularitățile clauzei arbitrale în arbitrajul maritim" (prof. univ. dr. Gabriel Mihai); "Inovații privind eficiența si transparența cu impact în promovarea diversității în arbitrajul internațional" și "Considerații preliminare la inițializarea unui arbitraj" (lector univ. dr. Cristina Florescu).


Răspunzând întrebării ziarului "Cuget Liber", avocatul Dan Frangeti a declarat următoarele: "Rolul acestei conferințe este de a relansa arbitrajul comercial, în țară și, în particular, în Constanța. Ne propunem să ne apropiem cât mai mult de mediul de afaceri; de fapt profesioniștii din mediul de afaceri sunt ținta noastră numărul unu. S-a observat o situație paradoxală: deși nu au încredere în justiție, totuși au sufocat instanțele judecătorești. Litigiile respective puteau fi rezolvate mult mai rapid în sistemul de arbitraj. Trebuie spus că, după ce a avut loc un mic recul în anii trecuți, constatăm o creștere a încrederii pe care agenții economici o acordă mediului de afaceri."


În ediția viitoare, vom prezenta un interviu de mare interes, realizat cu profesorul univ. dr. Ștefan Deaconu, care le va explica agenților economici ce avantaje au dacă își rezolvă litigiile prin mecanismul arbitrajului comercial. 


Comentează știrea

A
10 iunie 2017
arbitraj...

spuneti si faptul ca hotararea arbitrala este definitiva si nu mai poate modificata in nici un fel, nici macar de instanta de judecata......iar daca hotararea este proasta, atunci cum sa alegi arbitrajul?

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 Iunie 2017
Stire din Economie : Totul despre cryptomonede
Pagina a fost generata in 1.5201 secunde