Arbitrajul comercial vă ajută să economisiți mult timp și foarte mulți bani în litigiile din domeniul afacerilor

260
Arbitrajul comercial vă ajută să economisiți mult timp și foarte mulți bani în litigiile din domeniul afacerilor - fondarbitrajulcomercialvaajutasa-1635444430.jpg

Articole de la același autor

Instanțele de judecată din România sunt sufocate de numărul uriaș al conflictelor comerciale aflate pe rol. Dar nu pe judecători trebuie să îi plângem, ci pe agenții economici implicați în litigii. Sunt nevoiți să piardă mulți ani și o groază de bani până la obținerea unei soluții definitive.

Culmea este că oamenii de afaceri și-o fac cu mâna lor. Au la dispoziție o cale mult mai rapidă și mai ieftină pentru rezolvarea litigiilor - arbitrajului comercial - dar nu apelează la ea. De ce oare?

În primul rând este vorba de ignoranță. Mulți agenți economici n-au auzit de arbitrajul comercial și de avantaje lui. Printre cei relativ puțini care au aflat despre el, unii îl privesc cu neîncredere. Din conservatorism, preferă calea lungă, greoaie și costisitoare a instanțelor de judecată tradiționale.

În sfârșit, există și categoria celor ce resping arbitrajului comercial dintr-un anumit calcul. Fiind convinși că vor pierde procesul, aleg calea mai lungă, a Justiției tradiționale, cu speranța că, în cei doi-trei ani ce vor trece până la soluționarea cauzei, „ori moare măgarul, ori pierde samarul”.

O procedură modernă

„Arbitrajul comercial - una dintre cele mai moderne proceduri de soluționare a litigiilor – a fost introdus în România din anul 1993.

În economia mondială, metoda se folosește pe scară tot mai largă datorită multiplelor sale avantaje. Pentru a putea soluționa litigiile prin arbitraj comercial, este necesară introducerea în contracte a unei clauze compromisorii, prin care părțile convin ca litigiile ce vor rezulta din sau în legătură cu contractul ce cuprinde clauza să fie soluționate pe calea arbitrajului organizat de Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, reputatul avocat Dan Frangeti, președintele Curții de Arbitraj Comercial și Maritim de pe lângă Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

Marile avantaje ale arbitrajului comercial

Dar să vedem, stimați cititori, care sunt avantajele arbitrajului comercial.

În primul rând, timpul în care se soluționează un litigiu pe calea arbitrajului este mult mai scurt. Dacă la o instanță de judecată poate dura și câțiva ani, în arbitraj poate fi soluționat în maxim șase luni.

În al doilea rând, metoda prezintă avantajul confidențialității dezbaterilor. În cazul instanței civile, odată ce dosarul a ajuns la ea, oricine poate vedea actele din dosar. Uneori, acestea cuprind informații despre sume, know-how, care n-ar trebui să ajungă la concurență. În arbitraj, dosarul nu poate fi văzut decât de părțile din litigiu.

În cadrul arbitrajului comercial, părțile implicate în litigiu au dreptul să își aleagă judecătorii, arbitrii, care – atenție! - sunt specializați. Există o listă de arbitri și oricine poate vedea specializarea lor. Spre deosebire, în cazul instanțelor din Justiție, judecătorilor le-ar fi foarte greu să se specializeze. Un judecător primește dosare diferite și nu poate spune că vrea să soluționeze numai litigii din domeniul pe care îl stăpânește mai bine. Or, specializarea joacă un rol important mai ales într-o lume în care un contract de construcție, un contract bancar, un contract de furnizare a materiei prime sau unul din domeniul transportului naval au elementele specifice. Pe de altă parte, nicio persoană, nici un judecător nu are cum să cunoască toată legislația și de aceea este nevoie de specializare.

Ați alege arbitrul, judecătorul nu presupune faptul că el va fi de partea ta. Înseamnă că ai încredere în pregătirea sa profesională, în integritatea și seriozitatea sa.

Arbitrajul comercial se bazează pe imparțialitatea și profesionismul arbitrilor. Aceștia semnează o declarație de acceptare, independență, imparțialitate și disponibilitate în cadrul litigiului ce urmează a fi soluționat.

Un alt avantaj este legat de costuri. Pentru litigiile de valori foarte mari, costurile sunt mai mici decât în instanța de judecată. Dacă la instanța civilă costul este fix, respectiv 10% din valoarea sumei aflată în litigiu, în arbitraj procentul scade de la 8% la 0,2%. Este de 8% pentru sumele mici și ajunge la 0,2% în cazul litigiilor de peste 10 milioane de euro.
Printre avantaje se numără și faptul că hotărârea arbitrală este executorie de drept, la fel ca orice altă hotărâre judecătorească, și se poate executa silit de îndată ce a fost comunicată. Comunicarea hotărârii arbitrale se face în termen scurt, fapt ce facilitează executarea silită a debitorului (în maxim 30 de zile de la pronunțare, spre deosebire de termenele lungi de la instanțele tradiționale).

Părțile implicate în litigiu beneficiază de asistență gratuită din partea secretariatului Curții de Arbitraj. Consultanța procedurală este asigurată fără plată de personalul de specialitate al Curții, la sediu, telefon sau prin corespondență.

Arbitrajul se caracterizează, totodată, printr-o apropiere mai pronunțată de spiritul afacerilor comerciale, din perspectiva de a nu compromite iremediabil continuarea relațiilor comerciale dintre părți, iar rezolvarea litigiilor se desfășoară într-o atmosferă lipsită de rigiditate.

„Un avantaj deosebit, în contextul actualei crize sanitare, îl reprezintă posibilitatea realizării arbitrajului prin videoconferință. Foarte mulți agenți economici apelează la această metodă”, a declarat președintele Curții de Arbitraj Comercial și Maritim.



Justiție de calitate


„Calitatea actului de justiție realizat de Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța este reflectat de faptul că, de-a lungul timpului, doar în cazul a 10 -15% dintre litigiile soluționate prin procedura arbitrajului comercial s-au formulat acțiuni în anulare, în Justiție. Dar până astăzi, nicio hotărâre formulată în arbitrajul comercial nu a fost desființată de instanțele de judecată”, precizează Dan Frangeti.

Ce litigii pot fi soluționate de Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim? Sunt arbitrabile toate litigiile patrimoniale, cu excepția celor netranzacționabile prin lege. De asemenea, nu sunt arbitrabile litigiile de stare civilă, relațiile de familie, dezbaterea succesorală și cele de natură penală.

Pot apela la calea arbitrajului comercial: agenții economici, persoanele juridice de drept public care au în obiectul de activitate activități comerciale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6947 secunde