Asociaţia Brokerilor solicită Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare a veniturilor din tranzacţiile pe piaţa de capital

125
Asociaţia Brokerilor solicită Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare a veniturilor din tranzacţiile pe piaţa de capital - 4ingsmwide-1689354169.jpg

Articole de la același autor

Asociaţia Brokerilor solicită Guvernului menţinerea sistemului actual de impozitare a veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital, fiind esenţiale pentru atragerea investiţiilor populaţiei în instrumente financiare şi pentru dezvoltarea pieţei de capital locale.


„În contextul recentelor informaţii apărute în spaţiul public privind intenţia Guvernului de a amenda Codul Fiscal prin modificarea anumitor impozite şi taxe, Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital solicită menţinerea prevederilor actuale referitoare la impozitarea veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital, esenţiale pentru atragerea investiţiilor populaţiei în instrumente financiare şi pentru dezvoltarea pieţei de capital locale. 


Actualul cadru de impozitare al acestor venituri a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prin Legea nr. 142/2022, şi prevede impozitarea la sursă a veniturilor, impozitul reţinut fiind de 1% pentru deţineri pe o perioadă mai mare de 1 an şi de 3% pentru deţineri pe o perioadă mai mică de 1 an, fără să se realizeze compensarea pierderilor”, se arată într-un comunicat al brokerilor.


Aceştia subliniază că măsurile fiscale menţionate, adoptate pentru facilitarea accesului clienţilor persoane fizice la piaţa bursieră, fac atractivă investiţia în instrumente financiare, prin stimulent fiscal, dar mai ales prin debirocratizarea procedurilor fiscale aferente, având un impact important asupra creşterii semnificative a numărului investitorilor individuali, cu reflectare pozitivă în numărul de companii ce vor avea acces la piaţa de capital locală şi în valorile de tranzacţionare înregistrate, potrivit Agerpres.


Brokerii susţin că modificarea actualului cadru fiscal într-un timp atât de scurt de la intrarea lui în vigoare şi imediat după succesul înregistrat de oferta publică Hidroelectrica ar induce lipsă de predictibilitate fiscală pentru investitorii individuali şi ar diminua gradul de încredere al acestora în ceea ce priveşte investiţiile în piaţa de capital.


De asemenea, ar putea prejudicia implementarea cu succes a măsurilor de dezvoltare a pieţei de capital, aşa cum acestea au fost prevăzute în Strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital 2022-2026, aprobată recent de Guvernul României, proiect realizat cu finanţare de la Comisia Europeană şi cu consultanţa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).


Mai mult, modificarea ar aduce costuri suplimentare pentru intermediari, cei care realizează reţinerea la sursă a impozitului, care tocmai ce au investit semnificativ în adaptarea sistemelor informatice la cerinţele intrate în vigoare la începutul anului.


„Dintr-o perspectivă practică, acest sistem de impozitare a câştigurilor reprezintă o bază solidă şi sigură de colectare a taxelor pentru bugetul de stat, în condiţiile în care impozitarea la sursă creează premisele colectării integrale a taxelor pentru acest tip de venituri. De asemenea, nu mai există oportunitatea de optimizare fiscală, având în vedere că pierderile nu mai pot fi compensate. 


Menţinerea actualelor măsuri fiscale reprezintă unul dintre pilonii esenţiali care să susţină extinderea bazei de clienţi persoane fizice care să opereze pe piaţa bursieră, atât a unor noi clienţi, cât şi un rulaj mai dinamic al clienţilor noi şi existenţi. Nu în ultimul rând, o bază puternică de clienţi individuali ar reprezenta un pilon de stabilitate al pieţei locale, care ar permite o reacţie mai atenuată a pieţei la o serie de tendinţe volatile şi factori externi”, mai spune Asociaţia Brokerilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.705 secunde