Consiliul Local Mangalia a votat impozitele și taxele locale pentru anul viitor

327
Consiliul Local Mangalia a votat impozitele și taxele locale pentru anul viitor - mangaliacl-1663694123.jpg
Consilierii locali din Mangalia au aprobat, într-o ședință ordinară, mai multe proiecte de hotărâre privind taxele și impozite locale pe anul viitor, taxa specială de dezvoltare și promovare turistică, precum și taxa de stațiune.

Conform ultimelor reglementări privind Codul Fiscal, impozitul/taxa pe clădiri în cazul clădirilor rezidențiale și clădirilor-anexă aferente, deținute de persoane fizice și persoane juridice, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, cuprinsă în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici. Impozitul/taxa pe clădiri în cazul clădirilor nerezidențiale și clădirilor-anexă aferente, deținute de persoane fizice și persoane juridice, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,5% la valoarea impozabilă a clădirii, dacă proprietarul acesteia a depus un raport de evaluare a imobilului. În cazul nedepunerii raportului de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, acesta se calculează prin aplicarea cotei de 2% la valoarea impozabilă. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice/juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% la valoarea impozabilă a clădirii.

„Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2023 s-a votat anul acesta mai repede, ca urmare a noii legislații în domeniu adoptate recent la nivel guvernamental. Am ales pragurile minime de impozitare pentru clădiri și terenuri, astfel încât să nu afectăm prea mult bugetul contribuabililor, care se confruntă de la lună la lună cu alte probleme financiare cauzate de prețurile mari la utilități”, a declarat primarul Cristian Radu. Conform aceluiași document, pentru clădirile neîngrijite situate în intravilanul localității, impozitul se majorează cu până la 500%, conform legislației în vigoare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6261 secunde