Tragedie în shipping-ul românesc

Autoritățile din Argentina au provocat moartea comandantului Florin Filip

4990
10
Autoritățile din Argentina au provocat moartea comandantului Florin Filip - navarmpower-1393357124.jpg

Articole de la același autor

r Navigatorul este victima tratamentului inuman l-a care a fost supus r El a murit în avionul care îl aducea acasă, după o lungă și nedreaptă detenție


Florin Filip, comandantul navei "RM Power", a murit în avion, în drum spre țară, a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul SLN. Împreună cu secundul Robert Racoviță, el a fost arestat în Argentina, în august 2013, în baza unor acuzații ce s-au dovedit a fi nefondate.
Nava plecase din Congo la începutul lunii iulie, având un echipaj de 21 oameni. La puțin timp de la plecare, la bord au fost descoperiți șapte pasageri clandestini. Nava a fost nevoită să se întoarcă din drum și să-i debarce. 
La sosirea în portul Rosario, din Argentina, șase membri ai echipajului -  patru filipinezi și cei doi ofițeri români - au fost arestați, fiind învinuiți că ar fi aruncat peste bord, la 400 kilometri de coasta africană, patru pasageri clandestini congolezi. 
Acuzațiile la adresa românilor nu au fost probate și, în urmă cu o lună, ei au fost eliberați. Comandantul Florin Filip era grav bolnav. Plecase sănătos din România, dar în urma șocurilor provocate de întâmplările prin care trecuse și a stresului prelungit, organismul său a dezvoltat un cancer galopant. În ciuda agravării stării de sănătate, nu i s-a dat voie să părăsească Argentina imediat după eliberare, pentru a merge să se trateze. Abia pe 23 februarie 2014 i s-a permis să urce în avionul care îl ducea spre țară. A fost prea târziu. În timpul zborului spre casă, comandantul s-a stins din viață.
Ministerul Afacerilor Externe are obligația să preia cazul celor doi navigatori români, încheiat tragic pentru Florin Filip. Au fost acuzați și închiși luni de zile pe nedrept, supuși unui stres cumplit, împiedicați timp de o lună să se repatrieze și să beneficieze de asistență medicală, nevoiți să suporte cheltuielile cu avocații, cu hotelul și cu traiul de zi cu zi. Tratamentul aplicat românilor de către statul argentinian a echivalat cu o condamnare la moarte pentru Florin Filip.
Autoritățile române trebuie să ceară socoteală statului argentinian și să solicite despăgubiri pentru familia lui Florin Filip și secundul Robert Racoviță. 
Cazul celor doi români nu e singular. În fiecare an, numeroși navigatori sunt supuși la rele tratamente de către autorități. Dat fiind dimensiunile fenomenului, în 2008, Organizația Maritimă Internațională (IMO) și Organizația Internațională a Muncii (ILO) au lansat ghidul privind tratamentul corect ce trebuie aplicat navigatorilor aflați în asemenea situații, document susținut printr-o campanie inițiată de Federația Internațională a Transportatorilor (ITF), Federația Internațională din Shipping (ISF) și Camera Internațională de Shipping (ICS).
Organizațiile armatorilor au fost încurajate să ceară guvernelor să adopte ghidul și să monitorizeze implementarea lui.
Documentul oferă standardele internaționale minim acceptabile privind tratamentul corect al marinarilor de către autoritățile care investighează incidentele navale. Conform acestora, navigatorii trebuie tratați cu demnitate și respect. De asemenea, trebuie să se permită accesul reprezentării legale independente în cazurile în care marinarii sunt interogați sau reținuți în urma unui eveniment pe mare.
David Cockroft, secretarul general al ITF, semnala cu prilejul lansării inițiativei că autoritățile aplică în multe cazuri tehnica țapului ispășitor, lovind mai întâi cu pumnul și interesându-se mai apoi de modul în care s-a petrecut accidentul.


Comentează știrea

filip raluca
26 februarie 2014
greseala de tipar

Va rog sa modificati titlul articolului deoarece atat autoritatile din Argentina cat si autoritatile din Romania sunt vinovate de aceasta tragedie. AUTORITATILE DIN ROMANIA NU S-AU IMPLICAT IN ACEST CAZ CA SA IL ADUCA ACASA MAI REPEDE. Dumnezeu sa-l ierte, durerea pe care o simte familia acum este prea mare, nu exista moneda de schimb pentru tot raul care s-a facut. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i lumineze calea. A fost un om prea bun pentru lumea asta.

Nicolai Cristian
26 februarie 2014
Suntem nimeni

Raluca, nu avem autorități, pe cine acuzi tu? Marinarii, suntem pe cont propriu de cum plecam de acasă. Mai curând te ajuta un străin decât propria tara. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Florin. Dumnezeu sa-i pedepsească pe făptași.

Ionela Chenac
28 februarie 2014
INMORMANTAREA

Raluca, unde va fi depus corpul neinsufletit? Cand va avea loc inmormantarea?

raluca
28 februarie 2014
Florin Filip

Nu stim inca nimic.Corpul neinsufletit al lui Florin a fost oprit la Londra,si familia va trebui sa plateasca vreo 10.000 euro repatrierea.Asta e grija statului ROMAN de cetatenii lui.

Răspuns la: INMORMANTAREA
Adăugat de : Ionela Chenac, 28 februarie 2014
Raluca, unde va fi depus corpul neinsufletit? Cand va avea loc inmormantarea?
Cretu Ana- Maria
2 martie 2014
TE VREM INAPOI OM BLAND !!

Cei vinovati sa plateasca pentru ca au permis ca acest om NEVINOVAT sa moara !! Pentru ca au permis sa fie umilit, sa se chinuie, sa plateasca atat de scump incompetenta celor care ar fi trebuit sa se ocupe de ceea ce sunt platiti sa faca. Pentru ca un om sanatos, un om bun, un om special vine acasa asa cum au ales altii sa ajunga ! Pentru ca nu sunt capabili sa faca nimic pentru aceia care ne sunt unchi, frati, parinti si care sunt romani ! Pentru ca nu e corect sa il asteptam asa, pentru ca a fost corect toata viata, pentru ca avea principii, pentru ca era un om deosebit, pentru ca ne e greu sa vorbim la trecut despre el, pentru ca mai avea destule de facut, o viata intreaga de trait, pentru ca il iubim, pentru ca a murit erou, pentru ca a fost lasat sa moara, pentru ca nu i-a pasat nimanui, pentru ca durerea din sufletele noastre nu o sa dispara niciodata !!! Pentru ca FLORIN FILIP era zambetul si frumosul din cuvintele cele mai blande, pentru ca a fost acuzat pe nedrept !!! Sa plateasca toti cei care "au dormit" ! Pentru ca ....nu ni-l mai pot aduce inapoi ..:(

Cretu Ana- Maria
2 martie 2014
..............

........dupa atatea luni de umilinta, dupa atatea luni in care a fost judecat , dupa ce atatea luni s-a aruncat cu pietre in el, el omul acela vertical care nu ar fi facut niciodata rau cuiva….a murit si nu din vina, ci din umilinta, pentru ca nu a avut cui sa spuna si cine sa-l asculte ! Dumnezeu sa te pazeasca si sa ti-gasesti linistea acolo unde meritai, nu aici printre oameni ca acestia ! Noi te cunoastem, noi te stim, in fata noastra stai drept !!! ……..ai murit la mii de kilometri , cu inima franta. Noi te asteptam asa cum nu am crezut vreodata ca te vom astepta ! Odihneste-te in pace suflet drag, si timpul si oamenii buni vor arata ca esti nevinovat ...va fi prea tarziu pentru tine....si pentru noi. Te vrem inapoi ! Rusineeeee !!! Rusine pentru ca AU permis sa moara un om asa bun !!!

Cimpanu ileana cosmina
2 martie 2014
mesaj

Nimeni si nimic nu poate alina suferinta din sufletele noastre.Om bun , calm mereu cu zambetul pe buze mereu alaturi de cel care avea nevoie.Ai fost un parinte , un prieten un model in viata pentru noi toti.Bunul DUmnezeu sa ti presare drumul cu lumina .Vei fi mereu cu noiiiiiii, in inimile noastre !!!!!

Un navigator
3 martie 2014
Florian Filip

Pacat ! Mare pacat ca oameni asa buni "trec dincolo" din cauza altor oameni incompetenti. De cum am vazut stirea prin septembrie am stiut ca este nevinovat. Au mai spus-o si altii dar SRI nu asculta atunci. Nici STS-ul. Nici Ministerul Afacerile Externe. Asta este adevarata Romanie. Nimanui nu ii pasa de cetatenii romani. Trebuie sa ne aparam noi prin insine.

gabriela
15 martie 2014
inmormantare

Buna ziua raluca sunt gabriela fosta vecina a bunici tale din km5 condoleante familiei as dori sa imi spui cand va avea loc priveghiul si inmormantarea si unde

raluca filip
24 martie 2014
inmormantare

Imi pare rau Gabi, mesajul l-am vazut prea tarziu, inmormantarea a avut loc. Dumnezeu l-a vrut pe Florin alaturi de EL.A fost un om prea bun pentru lumea asta.Dumnezeu sa-l ierte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5788 secunde