Bancherii nu își vor mai putea face de cap

466
Bancherii nu își vor mai putea face de cap - 4e05dc8e52de02609ea4859612a8262b.jpg
Criza financiară a arătat că un comportament riscant al băncilor și al altor instituții financiare are consecințe grave și costisitoare asupra economiei Uniunii Europene în ansamblu. Acesta este motivul pentru care Parlamentul a stabilit că una dintre prioritățile sale este supravegherea mai eficientă a piețelor financiare europene.
Pe data de 2 septembrie, Parlamentul Europei a încheiat cu succes negocierile cu Comisia și Consiliul cu privire la viitorul mecanismului european de supraveghere financiară.
Piețele financiare din UE sunt strâns legate între ele, multe instituții financiare mari având un caracter transnațional. În consecință, în cadrul negocierilor, eurodeputații au cerut acordarea unei puteri sporite noilor autorități europene de supraveghere.
Unele guverne naționale s-au opus, preferând să păstreze neștirbite competențele autorităților naționale de supraveghere. Cu toate acestea, după lungi negocieri, s-a ajuns la un acord.
Din noul mecanism comunitar fac parte Consiliul european pentru riscuri sistemice (ESRC) și trei autorități europene de supraveghere, una pentru sectorul bancar, una pentru sectorul asigurărilor și pensiilor și una pentru sectorul valorilor mobiliare și piețe.
ESRC va monitoriza și evalua riscurile privind stabilitatea sistemului financiar în ansamblu (macrosupravegherea prudențială). Cele trei autorități europene vor fi responsabile cu riscurile privind stabilitatea piețelor pe care le au sub supraveghere.
Negocierile s-au concentrat, de asemenea, pe puterea celor trei autorități de supraveghere de a solicita ajutor de la instituțiile financiare în cazul în care au fost identificate riscuri la adresa stabilității. Unele state membre doresc un rol mai important pentru autoritățile de reglementare naționale, însă Parlamentul Europei a garantat puteri sporite celor trei autorități. Totuși, puterea de a declara o situație "de urgență" rămâne a Consiliului, deși Parlamentul este împuternicit să solicite în mod oficial să facă acest lucru.
După aprobarea de către Consiliu, noul sistem va fi supus votului în plenul Parlamentului, în a doua sesiune din septembrie. În cazul în care proiectul va fi aprobat, începând cu ianuarie 2011 vor începe activitățile pentru punerea în funcțiune a noului mecanism comunitar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5853 secunde