Bancherii nu mai pot încasa "bonusuri nesimțite"

363
Consiliul și Parlamentul Europei au stabilit noile reguli privind capitalul băncilor și limitarea bonusurilor bancherilor. Sunt vizate toate tipurile de stimulente pe care le vor primi bancherii.
"Cultura bonusurilor pentru riscurile asumate de bancheri a provocat pierderi uriașe economiei globale, iar contribuabilii au fost cei ce au plătit prețul. Publicul dorește ca băncile să acorde prioritate stabilității, nu asumării de riscuri. În ultimii doi ani, băncile nu au reușit să reformeze și acum trebuie să facem noi acest lucru în locul lor" - a declarat Arlene McCarthy, raportor în cadrul Parlamentului European.
Potrivit noilor reguli, plata în avans a bonusurilor va fi limitată la 30% din bonusul total, iar pentru bonusurile deosebit de mari, la 20%. O cotă între 40% și 60% din orice bonus va putea fi reținută și recuperată de la bancheri, în cazul în care plasamentele nu dau rezultatele așteptate. Cel puțin 50% din bonusul total va fi plătit sub formă de "capitaluri condiționate" (fonduri la care se apelează în primă urgență atunci când băncile au dificultăți).
Bonusurile vor fi raportate la salarii și limitate în funcție de ele. De asemenea, vor fi limitate și pensiile bonus. Fiecare bancă va trebui să stabilească limite privind bonusurile aferente salariilor, pe baza orientărilor pe care le va da UE. Această măsură va diminua rolul disproporționat jucat de stimulente în sectorul financiar.
Noile reguli sporesc certitudinea că băncile sunt capabile să acopere riscurile privind tranzacțiile derulate, inclusiv pentru creditele ipotecare (după cum se știe, acestea au fost în centrul crizei financiare). În urma acordului oficial din Consiliul Europei, textul a fost trimis către plenul parlamentului. Votul va avea loc miercuri, 7 iulie. După aprobare, regulile intră în vigoare în ianuarie 2011 pentru bonusuri, și nu mai târziu de 31 decembrie 2011, pentru cerințele de capital.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6072 secunde