Bancherii și-au făcut-o cu mâna lor

273
Bancherii și-au făcut-o cu mâna lor - banca-1370270454.jpg

Articole de la același autor

Sistemul financiar românesc este în suferință. 16 bănci comerciale au încheiat anul 2012 cu pierderi între 1,235 miliarde de lei și 27 milioane de lei. 

Rezultatul era de așteptat. Instituțiile financiar-bancare au generat criza economică mondială, tot ele au blocat creditarea, împiedicând afacerile să își revină, iar acum culeg roadele. 

Așa stau lucrurile la nivel internațional, iar sistemul bancar românesc nu s-a abătut de la tendința generală. În loc să aibă grijă de "vaca de muls" (de clienții corporatiști și persoane fizice), băncile comerciale au lăsat-o fără hrană sau au furajat-o prost și foarte scump. În primii ani ai recesiunii, ele au blocat, pur și simplu, creditul corporatist prin politica dobânzilor înalte și a supragarantării împrumuturilor. Astfel, au descurajat investițiile și consumul, împiedicând relansarea economiei. 

Bancherii au preferat să nu își asume niciun risc și au dat buzna să crediteze statul, lăsând economia fără sprijin. Timp de patru ani, statul a fost clientul lor "cel mai bun, cel mai sigur". 

Parcă le luase Dumnezeu mințile. Au uitat de teoria economică și de toată experiența acumulată în ani de zile. Nu mai recunoșteau că făcuseră profit tocmai datorită agenților economici și populației, cărora le-au tăiat creditarea.

Astăzi, situația s-a întors împotriva bancherilor. Statul nu mai e cel mai bun client; a devenit foarte zgârcit și se împrumută sub prețul pieței. Iar corporațiile și populația se împrumută prea puțin și pe termen scurt. 

În județul Constanța, în intervalul ianuarie 2009 - aprilie 2013, volumul disponibilităților și depozitelor în lei și valută din bănci a crescut cu 40,66%. În același interval de timp, volumul creditării în lei și valută a sporit nesemnificativ, cu doar 1,25% pe ansamblu. În cazul corporațiilor, volumul creditării a crescut cu numai 3,92%. 

Cifrele arată că băncile au dus o politică de atragere a economiilor, dar au descurajat creșterea volumului creditării. Chiar dacă dobânzile pasive practicate de ele au înregistrat scăderi de 3 - 4% în ultimii trei ani, iar dobânzile active (la credite) au fost ridicate, faptul că ritmul de creștere a economisirii a fost 32 de ori mai mare decât cel al creditării a făcut ca, pe ansamblu, mare parte dintre bănci să plătească mai mult deponenților decât au câștigat de pe urma creditării și să înregistreze pierderi în anul 2012. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Martie 2013
Stire din Actual : Băncile din Cipru  s-au redeschis
Pagina a fost generata in 3.8577 secunde