BERD: "PIB-ul României va crește cu 1,3%, în 2010"

324
BERD:
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a aliniat estimarea privind creșterea PIB-ului României la cea a guvernului și a Fondului Monetar Internațional, de 1,3% în 2010, îmbunătățind datele anunțate în octombrie 2009.
Totodată, BERD a îmbunătățit și estimarea privind scăderea economică din 2009, la 7%, de la 8% anterior.
Îmbunătățirea prognozelor reflectă o redresare mai rapidă decât cea anticipată în octombrie, dar cu variații diferite în funcție de regiune, se subliniază în raport. Revenirea economică ar urma să se accentueze ușor în 2011. Pentru România, BERD estimează o creștere economică de 2,3% în 2011.
Analiștii instituției văd o scădere medie a economiei din regiune cu 6,1% în 2009, urmată de o creștere medie de 3,3% în 2010, în urcare de la 2,5% cât fusese prevăzut în octombrie. Pentru 2011, BERD prognozează o creștere medie în regiune de 3,8%.
"Revizuirea se bazează pe o performanță mai bună decât se anticipa în patru mari economii din regiune - Polonia, Turcia, Rusia și Kazahstan -, ca urmare a scumpirii materiilor prime și a reluării fluxurilor de capital către marile țări emergente", a declarat Erik Berglof, economistul-șef al BERD.
În schimb, în cele mai multe țări mici care nu exportă materii prime, redresarea va continua să fie lentă, iar în anumite cazuri, precum țările baltice și Ungaria, BERD anticipează o scădere a PIB și în acest an.
"Redresarea în regiune rămâne fragilă, cu mari variații între țări. Recuperarea globală graduală va susține creșterea regională, dar factorii locali o vor frâna. Politicile adecvate pentru sectorul public și privat și acțiunile pentru îmbună-tățirea situației bugetare, restructurarea datoriei și rezolvarea situației activelor toxice vor reprezenta un sprijin important pentru reluarea creditării și redresarea economică", a mai spus Berglof.
Băncile vor urma politici prudente de creditare, în condițiile în care recesiunea a evidențiat importanța analizării riscului. Creșterea împrumuturilor neperfor-mante împovărează în continuare bilanțurile și reduce capacitatea băncilor de a oferi finanțările necesare pentru ca regiunea să poată ieși din criză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0719 secunde