BNR a aprobat regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice

597
BNR a aprobat regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice - sediulbnrbucuresti-1319888163.jpg

Articole de la același autor

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a aprobat, în ședința din data de 28 octombrie 2011, regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice.
"Regulamentul urmărește echilibrarea acordării de credite noi în monedă națională față de cele în valută, ceea ce va contribui la consolidarea stabilității financiare și la asigurarea proactivă a capacității debitorilor neacoperiți la riscul valutar de a-și onora obligațiile de restituire a împrumuturilor contractate. Se are în vedere reflectarea cu acuratețe în prețurile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite în valută către debitorii neprotejați față de riscul valutar le incumbă atât pentru aceștia, cât și pentru băncile comerciale creditoare" - se arată în comunicatul de presă al BNR.
Regulamentul este în linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea în valută și reflectate în recomandările Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice și a luat în considerare și propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociațiilor profesionale.
În esență, regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum în valută, însă nu afectează - comparativ cu condițiile actuale - accesul la creditele în valută pentru care atât destinația cât și garanțiile aferente sunt de natură imobiliară. De asemenea, prin acest regulament, se îmbunătățește mecanismul de informare și avertizare a clienților cu privire la riscurile aferente împrumuturilor în valută și consecințele materializării riscurilor valutar și de dobândă.
Regulamentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial și va fi disponibil, după publicare, pe pagina de internet a Băncii Naționale a României www.bnr.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5816 secunde