Concurs BNR estimează o inflație de 3,7% la sfârșitul anului

336
BNR estimează o inflație de 3,7% la sfârșitul anului - 7ca7066de79a392c500a95aa6331b3ea.jpg

Articole de la același autor

Banca Națională a României (BNR) și-a revizuit în creștere ținta de inflație pentru sfârșitul anului, de la 3,5 la 3,7%. Pentru finele lui 2011, "ținta de inflație ar putea fi oriunde, de la 1 la 5%", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

"Inflația a revenit în intervalul-țintă în primul trimestru din 2010. Trebuie semnalat, pentru că ne-a luat mai mult de trei ani ca să ajungem unde trebuie. Am avut de ales anul trecut între trei opțiuni – tăierea cheltuielilor, majorarea impozitelor și criza. Opțiunea noastră a fost tăierea cheltuielilor, dar există întotdeauna o rezistență politică, atunci când vine vorba de reducerea cheltuielilor bugetare", a declarat ieri Mugur Isărescu.
Pentru 2011, primele estimări al BNR indică o țintă de inflație de 2,7 – 2,8%, însă guvernatorul a precizat că aceasta poate oscila între 1 și 5%.
Cum creșterile de prețuri în trimestrul al doilea și al treilea din 2009 au fost relativ mici, BNR apreciază că inflația va ajunge la 4,2%, la sfârșitul verii.
"În toamnă însă, performanțele ar putea fi semnificativ mai bune. Până în primăvara anului viitor vedem o dezinflație accentuată, urmată de o stabilizare", a afirmat guvernatorul băncii centrale.
El a explicat că, pe piața muncii, recesiunea a avut un efect puternic de corecție, odată cu reducerea numărului de angajați și cu temperarea creșterilor salariale: "Presiunile inflaționiste s-au atenuat după scăderea cererii, piața reacționând în sensul dezinflației".
În ultimul an, reducerea inflației a mers cot la cot cu scăderea continuă a prețurilor libere, pe care BNR le poate influența prin politica monetară.
"Am mai remarcat că prețurile volatile, dar și cele la țigări și combustibili, care au suferit creșteri din cauza accizelor, au reprezentat doar 1% din total. Este o evoluție remarcabilă", a mai spus Mugur Isărescu, adăugând că atingerea țintei de deficit prin arierate și tăierea investițiilor este cea mai proastă variantă, în condițiile în care România trebuie să evalueze clar dacă poate intra sau nu în zona euro.
Guvernatorul BNR a mai precizat că un model de creștere economică pe bază de inflație nu este potrivit pentru România și că o creștere a datoriei publice este inevitabilă pe timp de recesiune: "Necazul este că a crescut datoria publică fără a stimula ieșirea din criză".
În urma întâlnirilor cu repre-zentanții FMI, Isărescu s-a declarat împotriva majorării TVA, spunând că "acordul cu Fondul Monetar Internațional și-a atins parțial scopul".
El a mai spus că nu poate face o analogie între România și Grecia: "Sper ca situația din Grecia să se rezolve rapid, pentru că există riscul de contagiune în regiune. Față de Grecia, noi suntem avantajați pentru că nu suntem în zona euro".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7035 secunde