Burduja, la cel mai mare eveniment energetic din lume. “Trebuie să lucrăm împreună”

187
Burduja, la cel mai mare eveniment energetic din lume. “Trebuie să lucrăm împreună” - 20231002mansbzinagurates-adipec--1696268966.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat luni la Abu Dhabi la ceremonia de deschidere a ADIPEC 2023, cel mai mare eveniment din lume dedicat sectorului energetic. El a vorbit despre proiectele energetice majore ale României.


„Trebuie să lucrăm împreună. Este prima lecție pe care o aducem din România. Avem 20 de miliarde de euro granturi pentru investiții în surse regenerabile, în tranziția energetică”, a spus Burduja, în deschiderea evenimentului.


„Să vă dau un exemplu: am avut un apel competitiv în valoare de 400 de milioane de euro. Voiam să stimulăm construirea de aproximativ un Gigawatt de energie solară și eoliană. Am ajuns să construim 3,5 Gigawați.Atât timp cât guvernul joacă bine acest rol de facilitator, stimulează piața privată și creează condițiile potrivite. Asta trebuie să facem”, a explicat el.


„În al doilea rând, cred că trebuie să ne îngrijorăm de tranziție și transmitere. Avem o colaborare transfrontalieră și, având în vedere creșterea energiei verzi în mixul energetic, e nevoie de o mai mare capacitate de echilibrare a sistemului”, a continuat ministrul.


„O soluție pe care am găsit-o este curentul continuu. Suntem într-un proiect comun cu Azerbaidjan, Georgia, pe sub Marea Neagră, prin România, prin Ungaria și restul Europei cu un cablu de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC). Și sperăm să îl finalizăm până în 2030, când două reactoare nucleare suplimentare de mare amploare vor intra în funcțiune în România. De asemenea, până în 2029, sperăm ca primul SMR (reactor modular de mici dimensiuni) din Europa – avem un proiect avansat cu compania americană NuScale”, a mai spus Burduja.


La eveniment participă 160.000 de experți în energie, lideri ai peste 2200 de companii și peste 40 de miniștri din întreaga lume.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2743 secunde