Cadru european pentru investițiile străine directe

172

Recent, miniștrii comerțului din Uniunea Europeană au luat în discuție o propunere care să asigure tranziția ușoară către deplina funcționare a noului sistem al tratatelor bilaterale de investiții la nivelul UE.

Obiectivul proiectului de regulament este acela de a asigura securitatea juridică până la înlocuirea actualelor tratate bilaterale de investiții (TBI) dintre statele membre și țările care nu sunt membre ale UE cu viitoarele TBI ale Uniunii Europene. Statele membre doresc să atragă în continuare investitori din țări terțe, care să vină și să investească în Europa, precum și să se asigure în același timp că investițiile europene în țările terțe vor fi protejate în mod corespunzător.

Propunerea Comisiei Euro-pene prevede continuarea valabilității tuturor acordurilor bilaterale în vigoare în prezent și stabilește condițiile în care statele membre modifică acordurile existente, precum și negociază și încheie altele noi. De asemenea, propunerea recomandă posibile modalități de revizuire și de retragere a autorizațiilor pentru aceste TBI în anumite cazuri.

Printre investițiile străine directe (ISD) se numără orice investiții străine care au legături directe cu întreprinderea căreia i se pune la dispoziție capital și un interes de durată în admi-nistrarea sau controlul acesteia. Un exemplu de astfel de inves-tiție îl constituie o participare care permite acționarului să ia parte la administrarea sau la controlul societății.


În prezent, având aproape 1.200 de acorduri bilaterale de investiții ale statelor membre, UE este lider mondial atât în ceea ce privește investițiile interne, cât și cele externe. Deși fluxurile ISD sunt în continuare concentrate în mod considerabil în țările industrializate, econo-miile piețelor emergente au devenit tot mai active, atât ca investitori, cât și ca destinatari ai investițiilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6809 secunde