Când va controla Fiscul averile miliardarilor de carton?

1122
6

Articole de la același autor

Prevederile Codului fiscal privind impozitarea averilor ilicite nu au fost aplicate niciodată // Abia după trei ani de la adoptarea OUG nr. 117/2010, Ministerul Finanțelor Publice a elaborat modelul declarației de patrimoniu și venituri ce trebuie completată de persoanele verificate

Vă mai aduceți aminte, stimați cititori, de celebra Lege nr.18 din 1968, supranumită "Legea ilicitului"? Cei mai în vârstă n-au uitat că, în anii ´70 - ´80, din secolul XX, aceasta a făcut o mulțime de victime printre directorii din turism și comerț, printre șefii de cârciumi și bodegi, printre gestionari.

Legea a fost folosită ca o armă mai ales împotriva mandatarilor. La mijlocul anilor ´60, pentru a relansa economia afectată de război și de jaful rușilor, Partidul Muncitoresc Român permisese apariția sectorului particular în economie. O mulțime de restaurante, bodegi, baruri, cofetării, patiserii și mici ateliere meșteșugărești au fost încredințate șefilor respectivelor unități, în regim de mandatariat. Era echivalentul locației de gestiune din zilele noastre.

Metoda nu era nouă. Era replica românească a NEP-ului (noua politică economică) din Rusia anilor 1917 - 1921. Lenin a permis existența limitată a afacerilor private, care au înflorit rapid și au relansat economia ieșită din Primul Război Mondial și din războiul civil. După moartea lui, Stalin a pus capăt NEP-ului și foarte mulți nepmani au avut de suferit.

Mandatariatul din România a avut soarta NEP-ului. Ceaușescu l-a desființat și, în baza Legii 18, Securitatea a confiscat averile multora dintre mandatari.

Până și activiștii comuniști au simțit pe pielea lor cât de dură e legea. Este celebru cazul celor ce-și ridicaseră vile în Piatra Neamț și împotriva cărora Ceaușescu a trimis Securitatea să le confiște.

După Revoluția din Decembrie 1989, Legea nr.18 a fost îngropată de noile autorități, iar Securitatea, desființată. Pe fondul vidului legislativ și al haosului instituțional ce au urmat, s-a instaurat epoca de înflorire a averilor ilicite.

De 23 de ani, cu concursul larg al autorităților, în România se practică, pe scară largă, toate metodele penale de înavuțire: privatizări, retrocedări și licitații frauduloase, corupție, evaziune fiscală, returnări ilegale de TVA, contrabandă, contrafaceri, trafic de arme, de droguri și carne vie, prostituție, delapidare și furt la drumul mare.

În 1996, la 16 octombrie, a fost adoptată Legea nr. 115 pentru declararea și controlul averii demnitarilor, magistraților, a unor persoane cu funcții de conducere și control și a funcționarilor publici. Era primul act normativ menit să acopere golul lăsat de dispariția Legii nr.18/1968.

Până la apariția Legii nr. 144/2007, care este actul de naștere al Agenției Naționale de Integritate, această reglementare nu a fost aplicată. Chiar și după înființarea ANI, au mai trecut vreo trei ani până la primele verificări ale averilor. Lovită unde o durea, clasa politică a reacționat, încercând să pună șaua pe ANI. Fără opoziția Comisiei Europene ar fi reușit.

Legea nr. 115 nu acoperă, însă, întreaga cazuistică a averilor ilicite. Sub presiunea Uniunii Europene și a organismelor financiare inter-naționale, care solicitau reducerea nivelului evaziunii fiscale, Guvernul Boc a adoptat OUG nr. 117/2010, prin care s-a introdus o modificare importantă în Codul fiscal. În baza acestei prevederi, reprezentanții Ministerului de Finanțe au dreptul să verifice situația fiscală a persoanelor fizice, respectiv întreaga lor avere.

Dacă se va constata un decalaj semnificativ (mai mare de 10%, dar nu mai mic de 50.000 de lei) între veniturile declarate, pe de o parte, și averea persoanei, pe de altă parte, diferența este impozitată cu o cotă de 16%. Sunt vizate în primul rând marile averi ilicite. Legea e blândă: nu urmărește confiscarea, ci impozitarea părții ilicite a averilor.

Cei ce au sperat că regii, baronii și conții ilicitului vor fi luați la întrebări de Fisc s-au înșelat. Timp de trei ani nu s-a întâmplat nimic, întrucât legea nu a putut fi aplicată din cauza unui mic detaliu: nu fuseseră stabilite modelul declarației de patrimoniu și de venituri, precum și elementele de patrimoniu și de venituri ce trebuie declarate de persoana fizică supusă verificării situației fiscale personale.

Funcționarii Ministerului Finanțelor Publice au avut nevoie de trei ani să conceapă aceste instrumente fără de care nu pot verifica averile ilicite.

Pe data de 26 august 2013, pe site-ul ministerului a fost pus în dezbatere publică proiectul de ordin al ministrului de Finanțe care reglementează aceste aspecte. Potrivit actului normativ, persoana fizică supusă verificării situației fiscale trebuie să declare următoarele bunuri din patrimoniul său, indiferent că se află în țară sau străinătate: terenuri, clădiri, alte bunuri imobile; mijloace de transport înmatriculate sau înregistrate; metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, colecții de artă și numismatică, antichități, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural național sau universal, a căror valoare de achiziție însumată depășește 15.000 lei; animale, inclusiv cele de rasă sau care participă la competiții, a căror valoare însumată depășește 15.000 lei; conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire; plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate; alte bunuri, titluri sau dețineri a căror valoare individuală depășește 10.000 lei; polițe de asigurare, cu excepția asigurărilor de răspundere civilă auto. La capitolul cheltuieli, se declară cheltuielile personale, cele cu persoanele aflate în întreținere și datoriile.

În cazul veniturilor, declarația trebuie să cuprindă: venituri realizate pentru care se aplică regimul de reținere la sursă a impozitului; venituri realizate care nu sunt impozabile; venituri scutite de impozit, potrivit legii.

Am mari îndoieli că legea va fi aplicată vreodată. Ar însemna ca Fiscul să lovească în miniștri, parlamentari, președinți de consilii județene, primari, consilieri locali, judecători, procurori, polițiști, în clientela politică, în mafia cerealelor, legumelor, fructelor și a fierului vechi, în mafia țigănească. Ar fi o adevărată revoluție fiscală.

Dumneavoastră ce credeți, stimați cititori, va controla Fiscul averile milionarilor și miliardarilor de carton?



Comentează știrea

admirator
28 august 2013
bun articol

dar trebuie sa precizez ca legea mandatarilor a fost adoptata la inceputurile guvernarii Ceausescu, sub influenta lui Tito. Facea parte din incercarea de reformare a comunismului. Dupa cativa ani, a cazut in desuetudine si nu s-a mai aplicat. Chiar daca Decretul 1/1980 reglementa posibilitatea deschiderii unei afaceri de familie. (Sub influenta SUA, care ne-a dat clauza natiunii celei mai favorizate cu anumite conditii.) Din 1972, Ceausescu a trecut la modelul chinez, renuntind total la orice incercare de reformare a sistemului. (De la care abdicase de ani buni.) Legea asta? Este ridicola prin lipsa metodologiei de aplicare si a pedepselor, daca nu te conformezi. In plus, nu exista modalitatea de a verifica bijuteriile din aur in fiecare casa sau cata tzuica face taranulin curtea sa. etc. Sa-i vedem cum vor impozita romii... Oricum, o avere dovedita ilicita trebuie confiscata, nu impozitata!

admirator
28 august 2013
apoi

astia impoziteaza aurul, dar nu platina, diamantele etc... natafleti!"Profesionistii" lu' Peshte prajit! Mai mult ca sigur vor incepe iar cu turnatoriile. Asa ca doamnelor, fiti atente ce purtati in public si pe cine invitati in casa. Si ce le aratati!

centrul vechi
28 august 2013
pe cine

va controla fiscul?80%din cei cu averi de nejustificat sint in barca psd-pnl

noni
28 august 2013
nu cred

Cine e nebun sa dea o lege impotriva lui ? Indiferent de partid, au furat de au rupt, la randul lor au familii, prieteni, etc, care tot pe spatele lor au facut averi. Sa cred ca vor da o lege care sa ii afecteze? NU SE VA INTAMPLA NICIODATA ! Cati tigani ar avea d dat explicatii ? Cum poate un tigan analfabet sa faca miliiane de euro si atatia cu carte, nu ?

admirator
28 august 2013
pai acum

vor sa legalizeze furturile, declarand averile ca cinstite si impozitabile... Pe de alta parte, asta arata ca au esuat in incercarea de a disciplina marii datorinici si sar cu taxele pe cei multi si prosti. Poate ca asa se vor trezi si ei si vor veni la vot!

Lucia
28 august 2013
praf,praf,praf

Praf in ochi pentru votantii ...cu puiul,cu ajutoare sociale,etc,in general pentru toti cei care,intr-un fel sau altul,fie depind de stat,fie nu inteleg jocurile politice.Joc de glezne ,pentru ca..."corb la corb nu-si scoate ochii" Cine sa controleze? Cei care au strans averi la fel si acum sunt in pozitii cheie ? Suntem intr-o tara a absurdului in care miscarea browniana este lege.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 August 2013
Stire din Economie : Fiscul e în febra examenelor
Pagina a fost generata in 0.4046 secunde