Alertă! Șansa Constanței de a avea regionala finanțelor publice a scăzut la 1%

1043
5
Alertă! Șansa Constanței de a avea regionala finanțelor publice a scăzut la 1% - fisc-1373220959.jpg

Articole de la același autor

Fiscul este în mare fierbere. Puțini sunt funcționarii publici care nu se gândesc cu teamă la viitor. Reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală va duce la schimbări majore în sistem, care ar putea să însemne, pentru mulți dintre ei, eliberarea din funcția actuală, încadrarea într-un post inferior, cu un salariu mai mic sau, mai rău, pierderea locului de muncă. 

Problema îi privește, în mod direct, și pe contribuabili. Restructurarea Fiscului va aduce mai puțină birocrație, costuri mai mici și mai puțin timp pierdut pentru ei? Sau dimpotrivă?

În "Monitorul Oficial" nr. 389/29 iunie 2013, a fost publicată OUG nr. 74/2013, care stă la baza transformărilor din ANAF, dar prevederile sale ridică mai curând semne de întrebare. Spre exemplu, actul normativ nu face nicio referire la criteriile în funcție de care se va realiza regionalizarea Fiscului. Reorganizarea teritorială ar trebui să țină cont, în egală măsură, de interesele statului și ale contribuabililor.

Marian Emilian, președintele executiv al Federației Administrației din Administrația Publică "Publisind", care deține și președinția Sindicatului Liber Finanțe Constanța, a declarat că, în urma discuțiilor purtate cu președintele ANAF, au rezultat următoarele:

- sunt 99% șanse ca sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice să fie la Galați și nu la Constanța. Motivația acestei alegeri e legată de distanță;

- în schimb, sunt 99% șanse ca sediul Serviciului Regional Antifraudă să fie la Constanța;

- la începutul lunii august toți angajații ANAF vor primi preaviz. Totodată, li se vor indica funcțiile vacante pentru care pot opta;

- având în vedere faptul că sediul Serviciului Regional Antifraudă va fi la Constanța, precum și faptul că suntem într-o zonă de frontieră, posturile vacante vor fi mai multe decât în alte județe. În consecință, se pare că printr-un bun management al resurselor umane, toți angajații DGFP Constanța vor rămâne într-o funcție publică;

- în acest moment nu se cunoaște cine va fi propus director general la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Sud-Est;

- șeful Serviciului Regional Antifraudă Constanța va fi numit de premier și va fi un magistrat;

- în prezent, ANAF are 26.000 angajați. Procesul de ocupare a funcțiilor publice vacante va începe în august și va dura maximum 90 zile. La final numărul de angajați (și de posturi) ANAF va rămâne același: 26.000;

- președintele ANAF consideră că cele mai importate activități în cadrul ANAF trebuie sa fie colectarea, inspecția fiscală și antifrauda (combaterea actelor și faptelor de evaziune și frauda fiscală și vamală). Totodată a precizat că, după încheierea acestei etape, de la 1 ianuarie 2016 numărul regiunilor trebuie redus la 5, în situația în care va exista infrastructura necesară.

Dacă veștile sunt cât de cât liniștitoare pentru angajații DGFP Constanța, ai Gărzii Financiare Constanța și ai Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Constanța, în schimb, contribuabilii au suficiente motive de nemulțumire. Plasarea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice la Galați, afectează interesele plătitorilor de taxe și impozite din Constanța, care dețin cea mai mare pondere în fiscalitatea județului.

DGFP Constanța gestionează 333.133 contribuabili persoane fizice și juridice, respectiv 42,89% din totalul contribuabililor înregistrați în regiunea de Sud - Est. În schimb, DGFP Galați administrează doar 46.883 de contribuabili, 6,04% din totalul regiunii.

La finele anului 2012, DGFP Constanța a încasat impozite și taxe în sumă de 2,777 miliarde de lei, reprezentând 39,13% din veniturile colectate la nivel de regiune. Ponderea veniturilor aduse de DGFP Galați a fost de doar 19,33%.

DGFP Constanța are 754 de angajați, un aparat de specialitate mai mare decât la Galați, dar insuficient față de numărul de contribuabili administrat. Pe de altă parte, acesta este mai experimentat și mult mai eficient folosit.

Aceste argumente obiective, cu caracter economic, fiscal și socio-profesional, ar trebui luate în considerare la stabilirea sediului regionalei, nicidecum distanța.

Cât de întemeiată este alegerea în funcție de acest criteriu? Vă propun următoarea analiză. Calculele arată că distanța medie pe șosea dintre municipiul Constanța și celelalte cinci "capitale" de județ, din cadrul regiunii, este de 212 km. În schimb, între Galați și municipiile centre de județ, este de 108 km, deci la jumătate.

Pentru cine reprezintă un avantaj plasarea regionalei la Galați? Doar pentru 54% dintre contribuabili regiunii (din Galați, Brăila, Buzău și Vrancea), pentru care drumul va fi mai scurt. Contribuabili constănțeni, care dețin o pondere de 42,89%, vor fi clar afectați. Cei din Tulcea (3,16% din total), pe medie, nici nu câștigă, nici nu pierd, fiind cam la aceeași distanță față de Constanța și Galați.

Într-un cuvânt, argumentul distanței nu face departajarea clară între Constanța și Galați, fiind necesară recurgerea la criteriile obiective amintite de noi.

Ar trebui luate în calcul și alte criterii, de mare greutate, cum sunt cele legate de investiții, de proiectele de dezvoltare, de strategiile naționale și europene.

În strategiile privind transporturile maritime, fluviale, feroviare și rutiere ale Europei se vorbește doar de Constanța; niciodată despre Galați.

Marile proiecte energetice ale României - construcția de noi reactoare nuclearo-electrice, exploatarea gazelor de șist, descoperirea și exploatarea de depozite de petrol și gaze din Marea Neagră, construcția de noi terminale de gaze - sunt legate de județul Constanța, nicidecum de Galați.

În recenta vizită din Asia, când i-a invitat pe investitori să vină în România, premierul Victor Ponta a vorbit despre portul Constanța, Cernavodă și județul Constanța. O dată măcar nu a rostit cuvântul Galați. La fel se întâmplă la întâlnirile dintre miniștrii români și oamenii de afaceri străini. Se lansează invitații pentru a investi în portul Constanța, pe litoralul românesc, în energetica din județul Constanța, fără a se pomeni că există pe lume și municipiul Galați.

În continuare, îmi exprim speranța că reprezentanții Consiliului Județean Constanța, ai Primăriei și Consiliului Municipal Constanța, parlamentarii constănțeni indiferent de culoarea politică vor apăra interesele contribuabililor județului și regionala va fi stabilită la Constanța.

Comentează știrea

noni
8 iulie 2013
belea mare

Le cam strica niste combinatii pilosilor de la ANAF. Cred ca. Jale mare pe ei. Dar normal s ate agiti, dupa atatia ani de huzureala, sa nu mai sti ce va fi maine, e dureros pt oricine. Si pe machedonii pilosi de la garda financiara poate ii deranjeaza cineva...zic si eu... Am si o curiozitate, cum se face ca peste tot, unde sunt functii banoase, sunt toate ocupate de machedoni ?? O fi vreo coincidenta ?

Dr. Vangele
8 iulie 2013
Ce iaste impartialitatea

Impartialitate este atunci cand te faci frate cu pesedeul.A fi impartial,inseamna a fi obiectiv.A fi obiectiv,inseamna a reda realitatea în chip nefalsificat,nepărtinitor.Dati un exemplu de impartialitate.Stiu eu,stiu eu,tovarase Ion Tita-Calin.De exempl,cand vorbesti ca ai votat pentru un parlamet cu 300 de alesi se zice ca esti basist(Huooo basistilor !).In schimb,un parlament cu 600 de alesi nu afecteaza contribuabilul constantean.Cand romanii au votat reducerea numarului de parlamentari,Cacarau a declarat ca populatia a fost manipulata de Basescu. Argumentul lui Cacarau a fost logic. Cuget Liber nu a scos niciun cuvintel.Cuget liber este o gazeta independenta sau impartiala.Cuget liber face opozitie constructiva pentru Nicusor Constantinescu.Acum,toti mor de dragul intereselor cetateanului.Tin sa precize ca in Galati nu exista cetateni.Cetateni se gasesc numai in Constanta.Asta este o explicatie logica.

Andrei
8 iulie 2013
Nu este corect

Adica mai bine sa se deplaseze 43% dintre contribuabili de la Constanta la Galati decat 6% de la Galati la Constanta??? Si cica e o problema de distanta, pai este pentru constanteni.

europeanu
8 iulie 2013
Mana-n mana cu hotii

Cuget Liber mai are o mare calitate.In ultimul timp Constanta nu mai are primar.Nimeni nu mai scrie o mascareala la adresa hotului urbei.Se face lobby pentru hoti.mazare si porcul betiv si obosit.

un trecator
8 iulie 2013
Galati e un cartier al Constantei

Din pacate, e decizie politica. Regionala de finante SUD-EST, este la Galati asa cum a transmis sindicatelor, presedintele (manjit) al ANAF: "E decizie politica, va fi la Galati". Asa ca mai oameni buni, nu va mai chinuiti sa-l ascultati pe Dragnea care sustine ca regionalizarea va fi spre binele populatiei si nu va fi facuta politic.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5929 secunde