De ce regionala finanțelor publice trebuie să fie la Constanța

1890
16
De ce regionala finanțelor publice trebuie să fie la Constanța - finantepublice-1372351676.jpg

Articole de la același autor

Potrivit Ordonanței de Urgență privind reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), recent aprobată de Cabinetul Ponta, direcțiile generale județene ale finanțelor publice, direcțiile regionale pentru accize și operațiuni vamale și secțiile județene ale Gărzii Financiare vor fi absorbite de cele opt direcții generale regionale ale finanțelor publice, ce urmează a fi înființate. Cea a regiunii de Sud - Est va înghiți structurile actuale din județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea. Municipiile reședință de județ care vor găzdui sediile instituțiilor regionale urmează să fie stabilite de guvern.

Ce criterii vor sta la baza deciziei guvernamentale? Din păcate, ordonanța nu face lumină în această privință. Firesc ar fi ca Executivul să aibă în vedere criteriile obiective de care depinde activitatea fiscală, respectiv: numărul contribuabililor din fiecare județ; veniturile aduse de fiecare județ la bugetul consolidat al statului; existența unui aparat fiscal puternic și experimentat, capabil să facă față organizării la nivel regional; existența instanțelor de judecată de care depinde soluționarea cauzelor fiscale.

În regiunea de Sud - Est, județele Constanța și Galați se luptă pentru a găzdui structura regională a finanțelor publice. Dacă avem în vedere criteriile obiective amintite, Constanța are, de departe, cele mai mari șanse de reușită.

Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța gestionează 333.133 contribuabili persoane fizice și juridice, respectiv 42,89% din totalul contribuabililor înregistrați în regiunea de Sud - Est. DGFP Galați administrează doar 46.883 de contribuabili (6,04% din totalul regiunii, fiind întrecută de DGFP Bu-zău - 165.072 contribuabili (21,25%), DGFP Brăila - 123.700 contribuabili (15,93%), DGFP Vrancea - 83.408 (10,74%). Doar DGFP Tulcea are mai puțini contribuabili - 24.510 (3,16%).

La finele anului 2012, DGFP Constanța a încasat impozite și taxe în sumă de 2,777 miliarde de lei, reprezentând 39,13% din veniturile colectate la nivel de regiune. DGFP Galați a colectat 19,33%, DGFP Buzău - 14,27%, DGFP Brăila - 10,90%, DGFP Vrancea - 9,23%, iar DGFP Tulcea - 7,15%.

DGFP Constanța are 754 de an-gajați, un aparat mai mare decât la Galați (dar insuficient față de nu-mărul de contribuabili administrat), aparat mai experimentat și mult mai eficient folosit. Spre exemplu, cei 13 consilieri juridici ai DGFP Constanța reprezintă interesele statului în peste 11.000 de dosare. Sumele câștigate de ei în instanță, în favoarea statului, se ridică la peste 4 milioane lei lunar. În schimb, cei 6 consilieri juridici ai DGFP Galați au de soluționat doar 600 de dosare.

Constanța și Galațiul sunt pe picior de egalitate doar în ceea ce priveș-te instanțele de judecată, ambele județe având Curți de Apel, strict necesare în soluționarea numeroaselor litigii dintre stat și contribuabili.

După cum se constată, dacă ne raportăm la criteriile obiective care reflectă activitatea fiscală, doar DGFP Constanța îndeplinește cerințele pentru a fi desemnată structură regională.

Să presupunem că guvernul nu ar ține cont de aceste criterii și s-ar ghida în funcție de interesele politice. Dar chiar și în această eventualitate ar trebui să țină cont de câteva criterii obiective majore: numărul de alegători din fiecare județ și numărul de voturi obținute de USL, în județele respective.

La alegerile generale din 2012, județul Constanța a avut înscriși pe liste 634.512 de alegători, iar USL a obținut 160.721 de voturi. În schimb, județul Galați a avut înscriși pe liste, numai 526.661 de alegători, USL primind doar 138.527 voturi. Deci, dacă ne raportăm și la criteriile politice, balanța se înclină tot în favoarea județului Constanța.

Galațiul poate câștiga dreptul de a găzdui regionala finanțelor publice doar dacă decizia guvernului nu va ține cont de niciun criteriu obiectiv, dacă alegerea se va face în funcție de cine știe ce interese obscure, contrare interesului public.

Să sperăm că reprezentanții Consiliului Județean Constanța, ai Primăriei și Consiliului Municipal Constanța, parlamentarii constăn-țeni indiferent de culoarea politică vor apăra interesele contribuabililor județului și regionala va fi stabilită la Constanța. 

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Contribuabil se stir
28 iunie 2013
Regionala finantelor publice sa fie la galati

Statisticile sunt seci si raman cifre. E foarte bine daca am vorbi despre lucratorii sau functionarii publici de la constanta respectiv din DGFP Constanta. Si mai mult spus de coruptia pe care o patroneaza directorul actual Mihailescu Emil . Nu trebuie sa il uitam pe seful serviciului jurific , ce cu 11000 de dosare si care se numeste Parausanu Adrian un functionar important dar care se deda la spagi marunte si de la toata lumea. Daca ai vrea sa crezi ca cei doi in aparenta sunt mana in mana realitatea este crunta . Parausanu il [ sapa] la greu pe Mihailescu di msi mult strange dovezi impotriva lui ca sa-l infunde [ cine stie ca Mihailescu intretine o relatie de multa vreme cu o subalterna de a lui Parausanu ? ] Nu multa lume si nu deranjeaza pe nimeni decat pe Parausanu care face cunoscuta relatia poate poate ii face rau lui Mihailescu. Stie si de aceea acum ii va trimite niste dovezi '' marinarului'' adica barbatului marii juriste de la finante.Mica , blonda si a dracului de rea de musca ii face toate poftele lui Mihailescu dar nu sufla nimeni pentru ca este amanta directorului.Cum ar putea sa fie regionala la constanta cu o conducere imorala si corupta?

Dorel
28 iunie 2013
D'ale carnavalului

Amice, esti idiot!

Răspuns la: Regionala finantelor publice sa fie la galati
Adăugat de : Contribuabil se stir, 28 iunie 2013
Statisticile sunt seci si raman cifre. E foarte bine daca am vorbi despre lucratorii sau functionarii publici de la constanta respectiv din DGFP...
Giani
28 iunie 2013
@Contribuabil"bine informat"

Incerc sa fiu cat mai blanda in exprimare. Esti un cretin iremediabil! Ma simt injosita ca rebuie sa te bag in seama dar marlania ta depaseste orice limita! Intri cu picioarele in viata oamenilor, le stii pe toate, toti niste nenorociti, tu calare pe un cal alb. Daca esti atat de bun depune-ti CV-ul pentru postul de director regional! Probleme cu ortografia cat cuprinde... Provoci sila!!!!

Finantist
28 iunie 2013
Pt. primul comentariu

Dragul meu coleg frustrat, Daca scrii Galati cu litera mica ne dam seama cu toti de nivelul tau de pregatire si imi este rusine ca suntem colegi. Iti inteleg disperarea data de temerea ca ai putea fi pe lista de disponizati dar nu dispera. Exista reconversie profesionala rapida! Firmele de salubrizare fac angajari!!!

un alt contribuabil
28 iunie 2013
tara arde, dar barfa supravietuieste!

Sa va fie rusine! Cat de josnici puteti fi sa va atacati in plan personal si nu profesional... Va este atat de greu sa lasati mancatoriile la o parte si sa faceti front comun in fata unui pericol care va paste pe toti? Cu asta va ocupati timpul de opt ore de lucru? Atunci meritati tot ce vi se intampla!

simplu cititor
28 iunie 2013
regionalizare

Ce importanta are relatia dl-ului Mihailescu cu ,,blonda mica...,, ?! Este doar problema lui si nu are legatura cu stabilirea directiei regionale la Galati sau Constanta.Mica blonda va fi si va ramane in continuare si ,,mica jurista,, iar dl. Mihailescu nu va mai fi mult timp director!

Cititorul
28 iunie 2013
Mare ti-e gradina...

Dragi colegi! Nu este o noutate ca la noi se poarta loviturile pe la spate, miseleste, folosind metode si arme care nu au nicio legatura cu ceea ce se intampla de fapt. In esenta, "Contribuabilul" de la ora 11.26, care dovedeste ca are IQ-ul cartofului (acesta fiind 3), nu poate primi decat mila si compasiune, dat fiind faptul ca la noi nu se poate realiza inca un transplant de creier. Acestea fiind zise, se pune intrebarea: cum de un individ precum acest "Contribuabil" (desi face parte, o stim toti, dintre angajatii Anaf Constanta) face parte din sistem si ce criterii au stat la baza angajarii lui? In primul rand, angajarea presupune un examen, ori acest individ nu este in stare sa scrie, de aici expresia: "Daca nu il luau in armata, termina clasa a 2a". Drept incheiere : Il rugam sa nu procreeze!

Alt contribuabil
29 iunie 2013
Blonda mica si jurista

Pai pentru Dorel de la reclama cu rabele ? Din reclamele cu prosti ? Dorel de la finante ? Ce ii fratilor cu spagarii astia ? Astia vor sa conduca finantele publice si la regiune ? Vai mama lor !

Alt contribuabil
29 iunie 2013
Pentru cititorul

Care Galati mai capsometru ? Ca in comentariu nr 1 nu se vorbeste deloc de Galati. Ai orbul gainii sau esti o gaina suparata de la fisc? Corbi sunteti , dar va scoate-ti ochii unul la altul ! Nici regula nu mai functioneaza ca lumea! Mihailescule ce mama dracului faci , te ocupi cu prostii cu blonde minione si juriste ? Laso mai pe proasta aia si vezi si tu de altele mai ca lumea ! Si nu mai fi asa gomos si intepat ca asta o sa te scufunde ! Sau te mananca Parausanu . O .....

Simplu cititor
29 iunie 2013
Fara Mihailescu

Mai baieti , vine Hutuca inapoi si va ia mama dracu! Ala este director nu cordaci ca Mihailescu ! Asta este copil daca o ia pe jurista aia ,Magda , si isi face de cap cu ea , stiind ca barbat'su e plecat in voiaj sau mama dracu pe mare. Daca ar sti marinaru nu i-ar rupe capu prostului de Mihailescu ? Ba da , dar trebuie sa scape Parausanu o vorba ca sa loveasca in amandoi odata. Asta da lovitura ! Dar mai sus nu poate ajunge povestea ? Ba da ! Numai ca trebuie sa astearna povestea unul cu cohones si dupa aia o ancheta si Mihailescu jos ! E simplu dar cu mamaligarii de la anaf nu se poate vorbi de principii ci numai de spagi ! Revin

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9471 secunde