Documentar „Cuget Liber”

Care este cea mai profitabilă investiție pentru economiile noastre? Dar cea mai sigură?

1681

Articole de la același autor

Sunt convins că mulți dintre dumneavoastră, stimați cititori, v-ați pus întrebarea: Cum e mai bine să-mi investesc economiile, pentru ca valoarea lor să crească și, mai ales, pentru a fi în siguranță?

Această întrebare dă naștere la, rândul ei, altor întrebări. Vă mulțumiți cu un câștig cât de mic sau vreți unul cât mai mare? Vreți ca investiția dumneavoastră să fie în siguranță deplină sau vă puteți asuma un oarecare risc? Doriți să investiți fără să depuneți nici cel mai mic efort sau, pentru a obține randamentul cel mai bun, sunteți gata să vă implicați, să culegeți informații, să faceți calcule, analize și să luați deciziile cuvenite la timpul potrivit?





Piața depozitelor bancare

Piața ne oferă mai multe soluții de a ne investi banii, iar plasarea lor în depozite bancare este modalitatea cea mai frecvent folosită de populație.

La 31 decembrie 2020, depozitele (în lei și valută) din băncile României însumau 182.889,3 milioane echivalent lei, fiind în creștere cu 4,05% față de nivelul atins la sfârșitul anului 2019. Din total, 66,85% erau depozite în lei, iar 33,15% erau depozite în valută.

Trebuie să știți că doar depunerile bancare de până la 100.000 de euro sunt sigure în cazul falimentului băncii, fiind garantate de stat prin Fondul de Garantare. Pentru sumele ce depășesc acest plafon, calea recuperării trece prin Justiție, dar nu este prea sigură.

Randamentele, respectiv dobânzile depozitelor diferă de la o bancă la alta. Înainte de a alege instituția financiară la care să vă plasați economiile este bine să faceți o analiză a ofertelor afișate pe site-urile unităților bancare.

Iată, pe data de 31 ianuarie 2021, următoarele șase bănci comerciale aveau afișate următoarele dobânzi la depozitele în lei, pe un an: BRD – 1,05%; BCR - 1,45%; Banca Transilvania - 1,75%; Banca Raiffeisen - 1,75%; Banca Românească - 1,80%; CEC Bank - 3,10%.



Dintre cele șase bănci, doar patru au afișat dobânzile la depozitele în euro, pe un an: Banca Transilvania – 0,01%; BCR - 0,01%; Banca Românească - 0,10%, CEC Bank – 0,10%.

În fine, dobânzile oferite la depozitele în dolari, pe un an prezintă o variație mare între cele șase bănci: BCR - 0,01%; Banca Raiffeisen - 0,01%; CEC Bank - 0,15%; Banca Transilvania – 0,25%; Banca Românească - 0,40%; BRD – 0,40%.

În ce monedă să investim?

După cum se observă, dobânzile diferă nu doar de la o bancă la alta, dar și în funcție de moneda în care sunt plasate economiile. Desigur, ați vrea să știți care monedă vă asigură cel mai bun câștig, dacă vă investiți banii în depozitele bancare.

În anul 2020, euro s-a apreciat față de leu cu 1,91%. Deci, cei care și-au schimbat leii în euro, la începutul anului 2020, au avut de câștigat. Dacă adăugați și dobânda pe un an a depozitului în euro, randamentul obținut este mult mai bun decât cel oferit de majoritatea băncilor pentru depozitul în lei.

În schimb, în anul 2020, dolarul s-a depreciat față de leu cu 7,72%, cu mult peste rata dobânzilor oferite de băncile comerciale. Altfel spus, depozitele în dolari nu au fost deloc avantajoase pentru depunători.

Investițiile bursiere - randamente mari, dar și riscuri

După ce ne-am lămurit cum stau lucrurile pe piața bancară, vă invit să aruncăm o privire și pe bursă. Investițiile de pe piața capital au un grad de risc mai ridicat, fiind supuse influenței mai multor factori externi și interni, în schimb oferă randamente cu mult mai mari decât dobânzile bancare, afirmă Sorin Trandafir, director operațional în cadrul societății de servicii de investiții financiare Interfinbrok Corporation SA. Cele mai sigure plasamente sunt investițiile în acțiuni ale companiilor de stat, în special cele din sectorul energetic, dar nu numai.

Acțiunile unora dintre companiile listate la Bursa de Valori București asigură randamente foarte bune, atât din creșterea prețului lor de vânzare, cât și din dividendele repartizate din profitul companiilor. În cazul firmelor de stat, dividendele reprezintă 50% din profitul net.



Dar să vedem câteva exemple concrete, prezentate de Sorin Trandafir: Cei ce au achiziționat acțiuni ale C.N.T.E.E. Transelectrica pe data de 2 iulie 2020 au obținut un randament de… 42,4%, dacă le-au vândut pe 29 ianuarie 2021. Acțiunile companiei Transilvania Broker de Asigurare cumpărate de 15 mai 2020 și vândute pe 29 ianuarie 2021 au asigurat un randament de 39%. În cazul Societății Energetice Electrica, investiția făcută pe 4 iunie 2020 și valorificată pe 29 ianuarie 2021 a adus un câștig de 22%, iar acțiunile Băncii Transilvania cumpărate pe 1 octombrie 2020 i-au asigurat posesorului un profit de 10% dacă le-a vândut pe 29 ianuarie 2021.

Desigur, nu toate plasamentele de pe piața de capital sunt la fel de profitabile, iar unele se pot dovedi păguboase, riscante. Pentru a investi, pe bursă, este bine să apelați la serviciile societăților specializate, a brokerilor de pe piață.

Cea mai sigură investiție

Cel mai sigur plasament, cu un randament avantajos este investiția în titluri de stat. La emisiunea din 9 noiembrie 2020, dobânzile anuale oferite erau peste nivelul pieței: 3,5% pentru titlurile în lei, cu scadența de un an, și 4,0%, pentru cele cu scadența la trei ani. Pentru titlurile de stat în euro, dobânda anuală era de 1,85%.

În cazul titlurilor de stat lansate pe 4 ianuarie 2021, cu scadența de unu, trei și cinci ani, dobânzile anuale sunt de 3,25%, 3,5%, și 3,75%. Ministerul Finanțelor intenționează să continue emisiunile în cadrul acestui program, cu o frecvență lunară, pe tot parcursul anului 2021. Deci, fiți pe fază!

Aurul - tot mai scump

Aurul rămâne, în continuare o investiție profitabilă, mai ales în perioade de criză. În anul 2020, pe piața financiar-bancară, gramul de aur s-a scumpit 16,11%, respectiv 34,45 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1758 secunde