Cartel Alfa acuză Guvernul că vrea să prelungească, pe șest, vârsta de pensionare

1019

Articole de la același autor

Proiectul „Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare” a stârnit o dezbatere aprinsă în spațiul public. Ziarul „Cuget Liber” a atras atenția că prevederile proiectului de act normativ încalcă dreptul la muncă și libertatea de a desfășura activități comerciale, consfințite de Constituția României și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, introducând discriminarea pe criterii de vârstă și luându-le dreptul de a munci persoanelor care au împlinit 70 de ani.

Aceleași abateri de la legea fundamentală a țării au fost semnalate de Asociația Constructorilor Navali din România, care în intervenția sa a precizat că, dintre cei 27.320 de angajați din industria navală, 1.373 de persoane au vârsta egală sau peste 70 de ani. Prin adoptarea actului normativ, șantierele navale ar fi private de specialiști cu mare experiență, iar dreptul la muncă al acestora ar fi încălcat.

La rândul său, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură a propus ca proiectul de lege să fie modificat, astfel încât domeniul său de aplicare să fie doar sectorul public, iar dreptul la muncă să nu fie restricționat odată cu împlinirea vârstei de 70 de ani.

Reacția sindicală

Nu doar presa și mediul de afaceri critică proiectul de lege, ci și mișcarea sindicală. Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a dat publicității un comunicat prin care atrage atenția că, dacă va fi adoptată în forma actuală, „legea va genera mai multe disfuncționalități, ratând tocmai rezolvarea problemei centrale, și anume cumulul pensiei cu salariul pentru persoanele ieșite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. În plus, efectul va fi menținerea în posturi a anumitor persoane și blocarea în consecință a acestor posturi pentru cei mai tineri, iar în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcționează într-un mediu concurențial, efectul va fi pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat.”

Cartel Alfa consideră că: „Proiectul de lege nu reprezintă altceva decât o formă mascată de prelungire a vârstei de pensionare, ceea ce este inacceptabil”. În plus, „se conservă persoanele existente în funcție pentru încă cinci ani, ceea ce nu va permite promovarea noii generații.”



Retrageți proiectul de lege!


Pentru echilibrarea sistemului de pensii, Cartel Alfa propune revenirea la prevederea din forma inițială a Legii pensiilor „conform căreia fiecare cetățean care are un venit anual brut de minim trei salarii minime brute, să fie obligat să contribuie la sistemul de pensii și implicit să beneficieze, conform contribuției sau revenirea la o contribuție comună (angajator plus angajat)”.

Confederația consideră că: „Aplicarea prevederilor proiectului de lege și societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, reprezintă o formă de eliminare a competitivității dintre operatorii din același domeniu, în piața privată și de stat, prin defavorizarea companiilor de stat, ceea ce poate reprezenta și o formă de subminare a economiei naționale. În fapt, proiectul nu rezolvă problema sesizată, aceea că persoanele ieșite la pensie pe baza legilor speciale, să nu poată cumula salariul cu pensia într-o instituție publică, până la împlinirea vârstei standard de pensionare.”

În concluzie, Cartel Alfa solicită „retragerea proiectului de lege în forma actuală și reluarea consultărilor cu partenerii sociali, astfel încât soluția legislativă să răspundă problemelor reale și să vină cu soluții adecvate și aplicabile”.

x x x

Stimați cititori, proiectul de lege a fost discutat, în primă lectură, în ședința de guvern din data de 17 martie 2021. La finalul ei, premierul Florin Cîțu declarase că, după efectuarea unor modificări, actul normativ va ajunge, din nou, pe masa Executivului pentru a fi discutat și aprobat. Rămâne să vedem care este forma finală a proiectului, înainte de a fi transmis Parlamentului, și dacă Ministerul Muncii a ținut cont de observațiile și propunerile primite sau doar a mimat dezbaterea publică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3658 secunde