Câștigătorii litoralului: Mamaia, Costinești, Vama Veche

985
Câștigătorii litoralului: Mamaia, Costinești, Vama Veche - 4e4fb1d425f1bf071a85a2e49542aa0e.jpg
Am venit, am văzut, am învins... frigul, vântul, le-am făcut în ciudă celor cu terase și restaurante, am scos din buzunar mărunțișul și...
ne-am întors acasă cu gândul la un weekend cu soare sau la vacanța de vară, când o vom lua de la capăt.
Cam acestea ar fi gândurile turistului român după ce a petrecut minivacanța de 1 Mai pe litoral.
De la Mamaia până la Vama Veche, laitmotivul a fost distracția din club, concertele rock sau folk, spectacolele în aer liber... și rece, plimbarea pe plajă și... grătarele.
Lume multă, tineret cât cuprinde, cei mai mulți din București.
Prima zi de mai în Mamaia a fost una cu cerul acoperit de nori, cu turiști care mai sperau totuși să iasă soarele, deși meteorologii îi amenințaseră că s-ar putea să plouă.
Primul impuls, să te așezi la o terasă și să contempli marea.
Al doilea, să bei un ceai fierbinte și să pleci undeva unde să fie cald și unde ai putea să bei o bere după ce ai mâncat pe plajă ceea ce ai cumpărat de la magazinele alimen-tare din stațiune.

Turiștii din Mamaia au fost mulți și civilizați
"Turiști au fost mulți, chiar mai mulți decât anul trecut, dar din cauza vremii, pe terase au fost puțini și nu prea au consumat. Ar trebui să nu se mai permită ca pe plajă să existe magazine care să vândă mâncare. Asta nu înseamnă că încurajăm turismul, ci comerțul cu alimente", ne-a spus un patron de terasă din Mamaia.
"Am venit de vineri în Costinești, unde ne-am cazat la particular. Au înțeles și ei că trebuie să mai scadă prețurile. Am fost prin mai multe stațiuni și am văzut destui turiști. Dacă era vremea bună, ar fi fost și mai mulți. De distrat, ne-am distrat, deși n-am simțit cu adevărat că s-a deschis oficial sezonul. Am fost totuși în discotecă, a fost ok.", ne-a declarat un turist din București duminică, pe aleea comercială din Mamaia.
Între Rex și Vega, pe alee întâlnim două tinere care par oarecum debusolate și încerc să aflu ce caută.
"Suntem din Râmnicu Vâlcea și am venit pentru o zi să ne distrăm la mare și căutăm ceva în sensul ăsta. Am fi mers în Vamă, dar nu avem timp".
"Am avut turiști mulți și cuminți anul acesta în Mamaia. Nu au produs pagube, s-au distrat bine în cluburi sau la spectacolele în aer liber", ne-a spus Nicolae Bucovală, președintele Patronatului din Mamaia. "Ar trebui ca Primăria să nu mai acorde autorizații provizorii pentru comercianți. În felul acesta s-ar evita sistemul actual, în care după 1 mai, până în iunie nu mai găsești niciun magazin deschis în stațiuni", a mai spus Bucovală.
La Eforie Nord, Hotel Europa, una dintre primele unități de turism deschise pe litoral în acest an a avut weekend-ul trecut un grad de ocupare de 50%, cu 20% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, în parte datorită vremii. Conducerea hotelului a organizat pentru turiști o seară de salsa, un barbeque, iar accesul la spa a fost gratuit.

Fără curent, fără apă
Următoarea noastră țintă a fost Vama Veche. Chiar la intrarea în stațiune, un hotelier își varsă focul: "Am observat că există o grijă deosebită din partea autorităților pentru turism, așa că în prima zi, când s-a umplut Vama, trei sferturi din stațiune au rămas fără curent pentru trei ore și jumătate. Apoi, a venit curentul, dar s-a oprit apa pentru aproape trei ore. Așteptam să ne ia și aerul și ar fi fost completă grija. În rest, a fost bine. Sejururi scurte, chiar și de o zi, dar ocuparea a fost 100%. Au venit turiști chiar și din Mamaia".
Pe plajă, la un hotel cu vedere la tomberoanele de gunoi care dau culoare dar și miros plajei, întâlnim un patron care, sub rezerva anonimatului ne spune că anul acesta turiștii au fost sub orice critică: "Au lăsat o mizerie cruntă în camere, au venit cu mâncarea de acasă, au făcut grătare pe plajă așa că restaurantul a avut încasări de 40% față de anul trecut. Terasa nu putem s-o folosim din cauza vremii. Cred că anul acesta nu dă semne că ar putea fi mai bun ca cel trecut, ba, poate chiar mai rău".
Așa sunt unii, mai pesimiști, zicem noi și mergem să vedem cum se distrează tinerii.
Pe aleea comercială, aglomerație care amintește de zilele însorite ale verii trecute, binecunoscutul La Pirați, plin de geci de piele și ținte vibrează în ritmul specific al trupelor metaliste. Clubul "Expirat", expus vântului a atras pe cei ce și-au ales metode alternative de a se încălzi, în timp ce "Goblin", cu pereți subțiri, dau totuși acoperit, a fost gazdă bună pentru cei mai sensibili la frig.
Pe o altă scenă care a luat locul vechiului Hand, pe numele său Bongos au cântat trupe și artiști folk ce, în ciuda vremii au strâns o mulțime de turiști, unii venind special pentru aceste spectacole.
Și plaja a oferit show pe o scenă amplasată sub un mare cort, dar vre-mea nu a ținut cu organizatorii, mulți turiști preferând să stea la adăpost.
Pentru unii, tradiționalul cort a fost cea mai bună alegere.
Două fete, venite pentru prima oară în Vamă, mi-au spus: "Am ezitat să venim aici. Auzisem că sunt tot felul de probleme, cu droguri, violență. Suntem de vineri în stațiune și ne-am convins că nu e chiar așa. Sigur vom reveni. Am prins și o ofertă grozavă: stai patru nopți și plătești trei. În felul ăsta vom prinde și 2 mai aici. Prețurile la restaurant sunt cam la fel peste tot, dar sunt diferențe mari în ceea ce privește calitatea serviciilor ". Le-am urat distracție plăcută și am pornit spre dispeceratul de cazare al Vămii, unde am aflat că pentru cele trei zile, media ocupării locurilor în unitățile clasificate a fost de 80%. Dacă luăm în calcul un total de 1.000 de camere, plus oferta particularilor, la care mai adăugăm și corturile (duminică erau în jur de 200 în toată stațiunea), ajun-gem la un număr de 4.000 de turiști, dintre care mai mult de jumătate
și-au petrecut aici toate cele trei zile.
De ieri, hotelurile înscrise în programul "Litoralul pentru toți" își așteaptă clienții. Vremea este totuși, cel puțin deocamdată, dușmanul principal al agenților de turism de pe litoral. Așteptăm vreme și... vremuri mai bune!
Cezar PETROVICI

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Aprilie 2011
Stire din Economie : Hotelieri, aveți grijă, cad stele!
Joi, 28 Aprilie 2011
Stire din Economie : Încep demolările pe litoral
Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Stire din Diverse : "ÎNTÂI… MAI TOVĂRĂȘEȘTE"
Pagina a fost generata in 0.9693 secunde