Câștigul salarial mediu net al românilor a crescut doar cu 38,1% în 25 de ani

94
Câștigul salarial mediu net al românilor a crescut doar cu 38,1% în 25 de ani - castigul-1444235517.jpg

Articole de la același autor

În luna august 2015, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.515 lei, cu 1,9% mai mic decât în luna iulie 2015. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.813 lei, în scădere față de luna precedentă cu 36 lei (-1,9%), dar mai mare cu 7,7% față de cel din august 2014, a anunțat Institutul Național de Statistică.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (4781 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1069 lei).

Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%.

Indicele câștigului salarial real (raportat la evoluția prețurilor) față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 109,8%. Față  de luna octombrie 1990, a fost de 138,1%..

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 12,6% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, respectiv cu 11,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 6,0%  și 9,0% în fabricarea produselor textile, alte activități extractive, depozitare  și activități auxiliare pentru transport, repararea, întreținerea  și instalarea mașinilor și echipamentelor, alte activități industriale, captarea, tratarea și distribuția apei; între 4,5% și 5,5% în fabricarea echipamentelor electrice, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea și epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 7,6% în extracția cărbunelui superior  și inferior, respectiv cu 4,6% în extracția minereurilor· metalifere; între 1,5%  și 3,5% în activități de editare, transporturi pe apă, activități de spectacole, culturale și recreative, activități de servicii administrative și activități de servicii suport. În sectorul bugetar -au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față  de luna precedentă, astfel: administrație publică (0,5%), învățământ, sănătate și asistență socială (0,3%).  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Septembrie 2015
Stire din Social : Un nou SPOR LA SALARIU!
Pagina a fost generata in 1.7432 secunde