Cât de credibile sunt statisticile oficiale din România? Exercițiu de evaluare la INS

183
Cât de credibile sunt statisticile oficiale din România? Exercițiu de evaluare la INS - catdecredibilesuntstatisticileof-1676577682.jpg

Articole de la același autor

În perioada 13 - 17 februarie 2023, la sediul Institutului Național de Statistică se desfășoară un exercițiu de evaluare a sistemului statistic național. Acțiunea are ca obiectiv verificarea credibilității statisticii oficiale și asigurarea capacității sistemului statistic național de a produce date de înaltă calitate.

În fapt, este vorba despre un exercițiu de cuantificare a progreselor statisticii oficiale românești pe linia armonizării cu principiile Codului de practici al statisticilor europene, precizează comunicatul dat publicității.

Acțiunea presupune organizarea de întâlniri cu managementul și personalul institutului, alături de reprezentanți ai partenerilor sectoriali: utilizatori ai datelor statistice, furnizori de date, reprezentanți ai mediului academic, ai mass-media și din cercetare. Discuțiile vor fi mediate de o echipă de evaluatori formată din patru experți independenți agreați de Comisia Europeană (Eurostat).

România a făcut obiectul monitorizării periodice din partea Sistemului Statistic European (SSE), încă din momentul aderării la Uniunea Europeană. Aceasta este a treia rundă de evaluări de tip Peer Review a SSE, exercițiu desfășurat în toate țările membre UE.

Evaluarea oferă oportunitatea de a demonstra că sistemele statistice naționale și SSE sunt sisteme funcționale bazate pe principii trainice, având mecanisme de monitorizare eficiente ce stau la baza construirii valorii și încrederii în statisticile naționale și europene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2759 secunde