Cât ne costă agentul imobiliar

806
Cât ne costă agentul imobiliar - bani-1324311209.jpg
Mulți dintre constănțenii care cumpără sau vând o casă prin intermediul unei agenții imobiliare nu iau în calcul, în primă instanță, și comisionul care trebuie plătit acesteia. Nu se rezumă totul doar la niște acte semnate și la transferul banilor dintr-un cont în altul ori… dintr-o servietă în alta, așadar calculele făcute inițial pentru achiziția unei case nu prea se potrivesc cu cele finale.

"Greșești dacă te gândești că virezi banii în contul vânzătorului și închei capitolul cheltuielilor de achiziție. Ai beneficiat de consultanța unui agent imobiliar? Atunci trebuie să plătești comisionul acestuia, ce variază între 1,5 - 6% din valoarea tranzacției imobiliare, eventual adăugându-se și TVA-ul. O valoare medie a comisionului agentului imobiliar este de 3%", a explicat Raluca Dobre, PR specialist portalul imobiliar www. TopEstate.ro.

Bine de știut este că, de obicei, comisioanele solicitate de agențiile imobiliare pentru activitatea de intermediere se negociază și reprezintă procente din valoarea totală a prețului de tranzacționare. În general, aceste comisioane sunt plătite de ambele părți, dar nu este o regulă, așadar cereți detalii în acest sens, și sunt achitate doar dacă are loc tranzacția.

v v v

În Constanța se practică un procent mediu al comisionului undeva la 2%, arată o analiză mai recentă a Consiliului Concurenței, printre cele mai mici comparativ cu alte mari orașe din țară. Doar Timișoara se poate lăuda cu comisioane ce variază între 1% - 3%. 2% este în Craiova și Brașov, 2 - 3% în Cluj și Iași și 3% în București.

La capitolul închirieri, majoritatea agențiilor imobiliare constănțene percep un comision de 50% dintr-o chirie, plătit în general de cel care intenționează să închirieze.

Reprezentanta TopEstate.ro spune că agențiile imobiliare sunt alese în primul rând de vânzători. Aceștia doresc să obțină un preț cât mai bun pentru proprietatea scoasă la vânzare, iar un comision procentual stimulează mult mai eficient agentul să obțină un preț mai mare decât o poate face un comision fix.

"La prima vedere, comisioanele procentuale nu au o legătură directă cu costurile activității de intermediere. Astfel, valoarea absolută a comisionului crește odată cu valoarea tranzacției în condițiile în care costurile variabile nu sunt influențate de aceasta, și se presupune că rămân neschimbate în afara altor influențe. În principiu, acest raționament este corect, dar nu trebuie exclusă posibilitatea ca vânzarea unei proprietăți imobiliare mai scumpe să solicite mai mult timp și resurse pentru găsirea unui cumpărător, determinând astfel o creștere a costurilor medii variabile pentru intermediar. De exemplu, cheltuielile cu promovarea proprietății", a mai precizat Raluca Dobre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Tu cu cine alegi să-ți vinzi casa?
Pagina a fost generata in 0.2302 secunde