Ce alegem, creditul în euro sau în lei?

373
Ce alegem, creditul în euro sau în lei? - bancabiroucredite-1360080628.jpg
Nu foarte mulți constănțeni își mai permit acum (și li se mai permite) să contracteze un credit bancar de valoare mare. Totuși, cei care nu au în derulare alte credite, iar veniturile le sunt peste medie, au de făcut o alegere care, deși poate la prima vedere nu este extrem de importantă, îi poate împovăra pe câțiva ani buni în plus: este vorba despre moneda în care se face împrumutul. Câți se gândesc în primul rând la acest aspect? Pentru 87% dintre români nivelul dobânzii e cel mai important criteriu în alegerea unei finanțări, potrivit unui studiu al brokerului de credite Kiwi Finance. Pe locul doi ca importanță vine valoarea ratei lunare, pentru 83% din cei chestionați. Ceea ce contează aproape cel mai mult în alegerea unui credit, și anume suma totală de rambursat, s-a plasat abia pe locul al treilea, fiind văzută ca un criteriu important de 79% dintre români. Foarte intere-sant, la egalitate cu suma de ram-bursat, românii dau o importanță mare modului în care băncile reușesc să-și respecte termenele de răspuns promise (79%).


Referitor la suma totală de rambursat, diferența dintre totalul de plată al unui credit imobiliar în lei, comparativ cu cel al unuia în euro, pentru aceeași sumă împrumutată, poate fi considerată "uriașă" de constăn-țenii de rând. Iată și un exemplu con-cret: pentru un cre-dit de 50.000 de euro, luat prin Pro-gramul Prima Casă (program extrem de popular), pe o perioadă maximă, de 360 de luni, totalul de plată este de puțin peste 90.000 de euro, adică aproximativ 396.000 lei. În cazul unui credit în lei, tot prin Prima Casă, de 220.000 de lei (echivalentul a 50.000 de euro), de asemenea pe 30 de ani, totalul de plată este de aproape 575.000 de lei (130.000 euro). Diferența? Aproximativ 179.000 de lei, adică mai bine de 40.000 de euro, și asta pentru că dobânda în cazul creditului în euro este mai mică cu câteva procente bune decât a celui în lei. Bineînțeles, vorbim despre un calcul simplist, deoarece trebuie luat în consi-derare și riscul valutar, însă în momentul de față aceasta este diferența.

Scad dobânzile creditelor în lei?

Vestea bună este că, din cauza (sau datorită) faptului că tot mai multe bănci își anunță intenția de a renunța la creditele în valută, creditele în lei ar trebui să se ieftinească, ca urmare a cererii tot mai mari. Sau cel puțin așa spun reprezentanții băncilor. Iată ce a declarat recent referitor la acest subiect, în cadrul unui interviu, președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Ghețea. "Este obligatoriu, în opinia mea, să avem dobânzi cu evoluție descendentă (n.r.: în 2013, la creditele în lei). Nu putem să ne permitem altfel nici ca țară, nici ca sistem bancar. Ați văzut că Banca Națională are grijă și de inflație, și de dobândă, indicatori foarte legați între ei, pentru a ajunge cu cifrele în zona criteriilor de convergență de la Maastricht, în vederea unei eventuale aderări la Uniunea Monetară. Atunci nu putem decât să vedem dobânzi cât mai joase la lei".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Au câștigat războiul cu banca!
Pagina a fost generata in 0.6318 secunde