Ce au propus și ce au primit sindicatele la întâlnirea cu șeful statului

304
Ce au propus și ce au primit sindicatele la întâlnirea cu șeful statului - a826535024f83948d11f68baa8ae4a6f.jpg
Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale "Cartel ALFA", le-a transmis organizațiilor membre o notă informativă privind întâlnirea din data de 11 mai, dintre președintele României și confederațiile sindicale reprezentative.

Referindu-se la măsurile grave anunțate (reducerea veniturilor salariale cu 25% în sistemul public, tăierea masivă a subvențiilor pentru agricultură, reducerea ajutoarelor sociale, reducerea cu 15% a pensiilor), sindicatele i-au reamintit șefului statului că ele afectează: 4,5 milioane salariați (prin înghețarea salariului minim la 600 lei), 1 milion de șomeri, 5,5 milioane de pensionari, 3 milioane de agricultori, la care se adaugă circa 6 milioane de copii, din familiile acestora. Într-un cuvânt, vor fi afectați circa 20 de milioane de cetățeni, pentru a fi protejați 2 milioane (cei cu venituri mari sau patronii), au spus sindicatele.
Ele au propus următoarele măsuri alternative:
- un sistem nou de impozitare a veniturilor, inclusiv pentru pensii, aplicat diferențiat (ceea ce înseamnă un aport în plus la buget de circa 350 milioane euro);
- renunțarea la scăderea contribuției lucrătorilor cu 0,5% de la CAS și la transferarea ei către pilonul II al pensiilor (aport de circa 1 miliard euro. pe an)
- măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale, prin creșterea salariului minim la 705 lei, controlul la recuperarea TVA, renunțarea la sistemele fiscale diferențiate (PFA și drepturi de autor);
- analiza restructurării sistemului bugetar și eliminarea politizării funcțiilor de decizie;
Președintele Traian Băsescu a propus crearea unui structuri de criză, formată din: guvern, patronate, sindicate, reprezentanții parlamentului și administrația prezidențială, care să analizeze soluțiile de rezolvare a problemelor actuale.
El a acceptat propunerea privind contribuția la pilonul II de pensii și a spus că ar dori ca problema salariului minim să fie analizată de la 1 ianuarie 2011.
Șeful statului a mai propus crearea de comisii paritare care să stabilească criteriile și modul de aplicare a acestora în cazul restructurării sectorului bugetar. În problema modificării legislației de impozitare pentru PFA, drepturi de autor etc., președintele dorește aplicarea tot de la 1 ianuarie 2011.
Modificarea legislației privind evaziunea fiscală ar urma să se analizeze în următoarele 6 luni. Tot în acest interval va fi analizată modificarea Legii inspecției muncii.
Președintele a mai fost de acord cu următoarele propuneri ale sindicatelor: să se discute reducerea fondului de salarii pe fiecare minister în parte; să se modifice legislația, astfel încât funcționarii publici în exercițiu să primească asistență juridică; liderii de sindicat să nu apară în legea ANI; titularizarea profesorilor să fie făcută pe județe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9203 secunde