Guvernul va semna acordul cu FMI după validarea lui în CES

Sindicatele preiau responsabilitatea finalizării lui

230
Sindicatele preiau responsabilitatea finalizării lui - 708289aec640970becd344bbd535591a.jpg

Articole de la același autor

Președintele Traian Băsescu pare a nu mai fi atât de rigid în privința măsurilor de austeritate bugetară convenite cu FMI. Ieri, după întâlnirea cu sindicatele și patronatele, a admis că oricând poate fi renegociat acordul. Singura condiție este atingerea obiectivului stabilit: reducerea cheltuielilor bugetare.
Patronatele au îmbrățișat în totalitate soluțiile președinției și guvernului. În schimb, sindicatele s-au luptat din răsputeri să schimbe câte ceva, amenințând cu acțiunile de protest. Și au obținut ceva.
Bogdan Hossu, liderul Confederației Sindicale "Cartel Alfa", a declarat la finalul întâlnirii: "Domnul președinte al României a cerut guvernului să nu valideze scrisoarea privind acordul cu FMI, până când nu se obține aprobarea din partea Consiliului Economic și Social (CES). Acesta se va reuni vineri la ora 10, pentru a analiza scrisoarea și implicațiile ei, propunând, la o adică, modificări pe text. (...) Din punct de vedere al sindicatelor trebuie renegociate toate măsurile propuse de guvern. În scrisoare se spune că trebuie redus fiecare salariu în parte, nu fondul de salarii. Trebuie discutată problema tichetelor de masă, care afectează și econo-mia privată prin impozitarea lor. În cazul pensiilor, trebuie identificate alte resurse, care pot determina o reducere mai mică a pensiilor. Noua scrisoare va trebui să fie renegociată cu FMI."
La rândul său, Marius Petcu, liderul CNSLR – Frăția, a afirmat: "Față de întâlnirea precedentă de la Palatul Cotroceni, cea de astăzi a fost mult mai dură. În încercarea noastră de a atenua măsurile de austeritate propuse, cu variante de tip sindical, președintele a refuzat. Rezultatul final a fost acela de a nu aproba scrisoarea cu FMI în guvern, înainte de a fi validată în CES. Noi decisesem să ne retragem din toate structurile, inclusiv din CES, dar în fața unei astfel de alternative suntem obligați, pentru a nu fi acuzați că refuzăm să contribuim la relansarea situației economice din România, să ne întâlnim la CES. Din punctul nostru de vedere este un câștig."
Sindicatele ar dori ca reducerea salariilor cu 25% să vizeze fondul de salarii, nu fiecare salariu în parte. De asemenea, ele vor să propună transferul fondurilor de pe pilonul II pe pilonul I al pensiilor, astfel încât reducerea acestora să fie mai mică de la 15%, respectiv 10-12%.
Responsabilitatea a trecut pe umerii sindicatelor" – a recunoscut Marius Petcu. Există riscul ca guvernul să nu aprobe scrisoarea și misiunea fondului să fie rechemată la București. Este prima oară când sindicatele au în față o scrisoare a FMI.
Liderul Frăției a reconfirmat că mitingul de protest de pe 19 mai, din capitală va avea loc conform calendarului anunțat.
Băsescu le-a spus sindicaliștilor că nu acceptă modificarea fondului scrisorii, a elementelor sale de bază. Sindicatele trebuie să găsească, acum, soluții alternative care să mai tempereze din duritatea măsurilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6756 secunde