Ce complicații au agenții economici la aplicarea cotei reduse de TVA

1647
Ce complicații au agenții economici la aplicarea cotei reduse de TVA - cecomplicatii-1432222691.jpg

Articole de la același autor

Începând cu data de 1 iunie 2015, cota redusă de TVA, de 9%, se va aplica la alimente, inclusiv băuturi (cu excepția celor alcoolice), destinate consumului uman și animal, la animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, la produsele utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

La prima vedere, lucrurile par simple. Ce mare scofală este să înscrii, la rubrica TVA din factură, 9% în loc de 24%. În realitate, pentru mulți agenți economici situația se complică de acum înainte. O demonstrează chiar normele metodologice aprobate prin hotărâre de guvern.

Actul normativ stabilește o listă de coduri pentru bunurile la care se aplică TVA de 9% (coduri preluate din nomenclatura tarifară, statistică și vamală europeană). Toate produsele ale căror coduri sunt prevăzute în norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal ori sunt plante, semințe, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanțul economic de la producător până la consumatorul final.

Cota redusă de TVA se aplică și în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atâta timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinație principală consumul uman sau animal. Măsura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, având în vedere că furnizorul nu poate controla scopul final în care este utilizat bunul respectiv, situație în care pentru același produs ar fi fost posibilă aplicarea unor cote diferite de TVA în funcție de utilizarea lor finală. Or, acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE.

Există o serie de produse care, prin natura lor, nu constituie alimente destinate consumului uman sau animal, dar care sunt utilizate ca ingrediente în fabicarea lor. Este vorba de vitamine, grăsimi, unele produse ale industriei chimice, semințele de rapiță, bumbac, ricin și sare. În cazul lor, aplicarea cotei reduse de TVA este posibilă numai dacă se face dovada că sunt utilizate în consumul alimentar uman sau animal. Pentru aceste produse sunt prevăzute anumite condiții la livrarea lor în interiorul țării sau în cazul importului și a achiziției intracomunitare.

În cazul pachetelor cu produse care conțin cote diferite de TVA, prețul total se obține prin aplicarea cotei de TVA corespunzătoare fiecărui produs.

În cazul suplimentelor alimentare, se aplică 9% TVA dacă acestea sunt notificate de către Ministerul Sănătății sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar notificarea este afișată pe site-ul celor două instituții, conform legislației în domeniu.

În cazul băuturilor alcoolice servite la restaurant sau de firmele de catering, pentru care se aplică cota de TVA de 24%, în norme sunt date exemple pentru a se sublinia că acestea nu reprezintă livrări de bunuri, ci fac parte din serviciul de restaurant sau de catering, dar cu o cotă diferită de TVA.

Pentru serviciile de cazare, care includ și demipensiune, pensiune completă sau all-inclusive, se specifică faptul că acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar dacă includ și băuturi alcoolice, astfel cum s-a aplicat conform OUG nr. 84/2014 referitoare la activitatea de turism.

Există o serie de situații pe care normele nu le clarifică, cum ar fi cazul berii fără alcool, pentru care nu există un cod distinct de cel al berii alcoolizate. Firesc ar fi să i se aplice cota redusă de TVA.

Până la data de 1 iunie, programele caselor de marcat fiscale trebuie adaptate la noul regim al TVA. De asemenea, agenții economici trebui să își facă stocurile, pentru că marfa intrată cu 24% TVA va fi livrată cu TVA de 9%.

Stimați agenți economici, dacă aveți neclarități privind aplicarea cotei reduse de TVA, este indicat să solicitați precizări scrise de la Administrația Finanțelor Publice. Nu este treaba dumneavoastră să ghiciți ce au vrut să spună normele pe care Ministerul de Finanțe le-a dat. E treaba și responsabilitatea lui să vă lămurească cum trebuie procedat legal, astfel încât să nu vă treziți că vă sancționează Antifrauda Fiscală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 19 Aprilie 2015
Stire din Economie : Propunere: TVA REDUSĂ PENTRU UTILITĂȚI
Pagina a fost generata in 1.0827 secunde