Ce reduceri vor avea elevii și studenții la biletele de tren

214
Ce reduceri vor avea elevii și studenții la biletele de tren - gara-1358703680.jpg
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea facilităților pentru elevi și studenți privind transportul pe calea ferată și cu metroul, aflat în dezbatere publică de la sfârșitul săptămânii trecute, aduce precizări clare referitoare la rangul de tren și clasa la care se acordă reducere la transport, numărul de călătorii și perioada în care elevii și studenții beneficiază de reducerea de 50%, dar și referitor la cine decontează contravaloarea călătoriilor efectuate.

Astfel, conform proiectului, elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul pe calea ferată și cu metroul, în tot timpul anului calendaristic, iar studenții beneficiază de tarif redus cu 50% în tot timpul anului școlar, care este cuprins între 1 octombrie și 30 septembrie.

Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera, contra cost, legitimații de călătorie cu reducere de 50% din tariful trenurilor regio clasa a II-a, având mențiunea "Elev" / "Student". În proiect se menționează că studenții beneficiază și de 24 de călătorii simple pe anul școlar, cu reducere de 50% din tariful trenurilor interregio, clasa a II-a.

Cheltuielile aferente acestor facilități se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Pentru transportul pe calea ferată, acordarea de tarife reduse cu 50% se face și pe bază de abonamente lunare eliberate elevilor și studenților de către CFR - Călători. Eliberarea biletelor de călătorie și a abonamentelor lunare pentru elevi și studenți, cu tarife reduse cu 50%, se face contra cost, în baza carnetelor de elev sau a legitimației de student pentru reducere transport, vizate la zi pentru anul școlar în curs de către conducătorii instituțiilor de învățământ.

Pentru studenți, eliberarea legitimațiilor de călătorie cu reducere 50% din tariful trenurilor interregio se face în baza legitimației de student pentru reducere transport și a carnetului de cupoane pentru călătoria studenților pe calea ferată cu reducere de 50%.

În proiect se prevede că Ministerul Educației Naționale asigură tipărirea legitimațiilor pentru reducere la transport și a carnetelor de cupoane care se repartizează instituțiilor de învățământ superior.

Pentru reducerile de tarif acordate elevilor și studenților, CFR va primi lunar din bugetul Ministerului Transporturilor sumele justificate prin deconturi, cu încadrare în bugetul aprobat. În cazul în care bugetul anual aprobat nu permite plata deconturilor în anul fiscal curent, deconturile respective vor fi achitate din bugetul anilor următori. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 18 Ianuarie 2013
Stire din Fun : Glume despre întârzierile CFR
Pagina a fost generata in 0.3617 secunde