Ce spune Raportului asupra stabilității financiare, lansat de BNR

226
Ce spune Raportului asupra stabilității financiare, lansat de BNR - 1204211800bnrbancanationala-1347954522.jpg

Articole de la același autor

Banca Națională a României lansează ediția a șaptea a Raportului asupra stabilității financiare. Documentul evaluează soliditatea sistemului financiar românesc pe parcursul anului 2011 și în prima parte a anului 2012, analizează interacțiunea sistemului cu economia reală și cu mediul extern și identifică principalele provocări la adresa stabilității financiare pentru perioada următoare.

Raportul evidențiază că stabilitatea financiară din România s-a menținut robustă, în pofida unui mediu dificil. Sectorul bancar a funcționat în parametri corespunzători, pe fondul unei dinamici economice încă modeste (ceea ce a influențat și creșterea în continuare a creditelor neperformante) și în ciuda unui mediu extern neprielnic și volatil, caracterizat de preocupările persistente ale piețelor privind evoluția crizei datoriilor suverane în zona euro și impactul acesteia asupra sistemelor bancare din unele țări ale zonei. Potrivit BNR, riscurile bancare au fost gestionate corespunzător prin comportamentul manifestat de acționari și manageri, în contextul dialogului, al monitorizării permanente și al cerințelor formulate de către autoritatea de reglementare și supraveghere micro și macroprudențială. De asemenea, nivelurile de solvabilitate, provizioane și lichiditate s-au menținut în limite adecvate, iar finanțarea sectorului real nu a fost afectată semnificativ în perioada de referință de continuarea procesului de dezintermediere financiară, care, până în prezent, a fost moderată și a evoluat ordonat.

"Componentele nebancare ale sistemului financiar (sectorul asigurărilor, al fondurilor de pensii, al instituțiilor financiare nebancare și cel al pieței de capital) au resimțit contextul macroeconomic intern aflat încă în proces de consolidare, precum și pe cel internațional nefavorabil, dar fără a genera vulnerabilități sistemice", se mai explică în raport. Acesta mai subliniază că sistemele de plăți și cele de decontare au funcționat în condiții de eficiență și siguranță, Banca Națională a României monitorizând conformarea acestora cu standardele internaționale relevante.

Principalele provocări la adresa stabilității financiare identificate în Raport rămân riscul de credit (în special provenind din stocul de credite în valută acordate anterior debitorilor neacoperiți la riscul valutar) și riscul asociat reînnoirii substanțiale a finanțării externe a instituțiilor bancare autohtone cu capital majoritar străin.

"Angajarea autorităților într-un nou acord preventiv de finanțare cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială reprezintă o ancoră de credibilitate și suport pentru continuarea reformelor care vor consolida creșterea economică durabilă, cu efect benefic și în ceea ce privește diminuarea presiunii asupra calității activelor bancare. În plus, îmbunătățirea coordonării între autoritățile europene de supraveghere și între acestea și marile grupuri bancare, inclusiv prin intermediul Inițiativei Europene de Coordonare Bancară Viena 2.0, poate contribui la reducerea riscului unei dezintermedieri financiare dezordonate sau prea rapide în viitor. Cu toate acestea, provocările importante care se manifestă atât pe plan extern, cât și intern justifică continuarea eforturilor de menținere a solvabilității, provizionării și lichidității la niveluri adecvate", se mai explică în raport.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Economie : Euro, ușor mai slab decât ieri
Joi, 13 Septembrie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Luni, 10 Septembrie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Joi, 06 Septembrie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Luni, 03 Septembrie 2012
Stire din Economie : Ce rezerve valutare mai are România
Pagina a fost generata in 0.5231 secunde