Cele mai mari jafuri din istoria României contemporane

1178
3
Cele mai mari jafuri din istoria României contemporane - celemaimarijafuridinistoriaroman-1521987255.jpg

Articole de la același autor

Istoria marilor jafuri din România post-decembristă este bogată, palpitantă și tenebroasă. Dacă va fi scrisă vreodată, cercetătorii nu se vor putea baza pe documentele Justiției, întrucât prea puține dintre cazuri au intrat în atenția procurorilor și judecătorilor. 


Singura sursă de documentare pentru istorici vor fi materialele de presă, jurnaliștii fiind cei ce au demascat și condamnat jaful organizat, instituționalizat, realizat la comandă politică.


Într-un clasament al celor mai mari furturi din patrimoniul statului român, pentru primele locuri ar putea concura:
- Dispariția flotei naționale - La 1 ianuarie 1989, pavilionul românesc ocupa locul 26 între flotele lumii, cu un tonaj brut total de 3.561.000 t.
La sfârșitul anului 1989, flota națională cuprindea 301 de nave maritime, cu o capacitate de transport de 6.185.000 tdw. Din uriașul parc de nave n-au mai rămas, astăzi, decât ferry-boat-urile "Mangalia" și "Eforie", aflate în conservare din 2009; 
■ Afacerea Bechtel - Contractul cu compania americană Bechtel a fost încheiat în 2003, în timpul Guvernului Năstase. Timp de 10 ani, statul roman i-a plătit acesteia 1,5 miliarde de euro pentru 52 Km de autostradă finalizați și alți 64 Km parțial realizați, dar neutilizabili;
■ Afacerea Microsoft - Acordul cadru pentru închirierea a 50.000 de licențe de calculatoare pentru administrația publică centrală a fost încheiat în anul 2003, între Guvernul României și Compania Microsoft. Timp de zece ani, trei guverne au avizat plata a sute de milioane de euro drept chirie. Procurorii au constatat că paguba statului român se ridică la 67 milioane de dolari. Șapte foști miniștri au scăpat de acuzații întrucât faptele s-au prescris;
- Devalizarea fostei Bănci Române de Comerț Exterior Bancorex SA - 


În esență, afacerea Bancorex este o delapidare realizată prin acordarea de credite neperformante, de circa două miliarde de dolari. Numai în perioada 1997 - 1999, statul a fost nevoit să achite peste 18.000 de miliarde de lei pentru a acoperi găurile lăsate de debitori. 


Printre cei ce au profitat de pe urma băncii, direct sau indirect, se numără miniștri, parlamentari, șefi de partide și o numeroasă clientelă politică. 


Lista ar putea fi completată cu miile de privatizări și retrocedări frauduloase, cu zeci și sute de mii de achiziții publice făcute în interesul corupților și așa mai departe. 


Toate aceste jafuri au o semnificație aparte. Pe fondul prăbușirii regimului comunist și al haosului ce a urmat, ele au servit și încă mai servesc formării și consolidării noii clase conducătoare din România.


Pentru ocuparea primului loc în acest clasament, propun jaful de la Bancorex. Fără el n-ar fi putut fi distrusă flota națională și n-ar fi avut loc foarte multe dintre privatizările cu dedicație. 


Până azi, nimeni din conducerea Bancorex nu a dat socoteală pentru modul dezastruos în care a fost administrată banca. Dimpotrivă, instanțele de judecată au constatat nevinovăția celor ce au gestionat-o. Cu dosarele penale albite - adevărate certificate de bună purtare -, unii dintre aceștia au ridicat pretenții de sute de mii de dolari, reprezentând drepturi salariale, dobânzi și daune morale. 


În decembrie 2019 se împlinesc 20 de ani de la prăbușirea Bancorex. 


Astăzi, nimeni nu mai vorbește despre această mega-escrocherie. 


Instituțiile statului au demonstrat că nu sunt interesate de clarificarea afacerii. De altfel, lista debitorilor Bancorex a fost publicată la cererea senatorului Marius Marinescu. Abia în urma acestei acțiuni politice, a fost deconspirată "Situația debitorilor preluați de la Banca Română de Comerț Exterior Bancorex SA ce figurează la data de 2 octombrie 2006 cu obligații de plată către AVAS."


Lista cuprindea 690 de debitori preluați de la Bancorex. Semnificativ este faptul că mai mult de o treime dintre datornici (cu restanțele cele mai mari) erau firme de shipping. Din aceasta decurge o concluzie de netăgăduit: prăbușirea "Bancorex" a mers mână în mână cu falimentul flotei naționale. 


Ultima actualizare a situației datează din data de 12 ianuarie 2009, ceea ce lasă să se înțeleagă că, de atunci și până astăzi, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostă AVAS, fostă FPS, nu a mai recuperat nimic. Lista actuală cuprinde 647 de firme, 98 dintre ele, cu o datorie totală de peste 173,454 milioane de dolari, fiind din județul Constanța.


Comentează știrea

eugen
26 martie 2018
jaf

de asta a fost facuta IARNA in RONANIA sau mai precis lovitura de stat revolutionaro- televizata pentru spolierea ROMANIEI din interior cu sprijin democratic din exterior

Liviu Chilian
26 martie 2018
Ura fata de aproape si ultracleptomania sunt genetice la Rromarlani

Sa vorbesti de funie in casa spanzuratului!, spune Romanul. --- Am asteptat sa vad daca vor fi comentarii. Nimic! Pe Rromarlani nu'i intereseaza ultracleptomania. E in genele lor. Ii zgarie pe "creier" daca ii provoci. --- Burghezia Rosie, militarat-seKurist-ceausist-satanica, se RAZBUNA de 28 de ani pe biet Roman saracu'! Un fenomen fara precedent in...isteria Zoomenirii. Zsidano-bolșevicii au prădat fosta Romanie de 50 miliarde dolari intre 1948-1964. SeKuristii si merdialqaedanii(vezi cazurile dementiale Roskk Stanescu, Tinu, Bacanu, A. Sarbu, Kirieakk Supraponderalu etc) kkpIUDAlisti au prădat Rromarlania de 400 miliarde dolari intre 1990-2018, cu ajutor zsidanesc si amerikknar. Vad ca psiho-merdialqaedanul nu a guitzat de Motorola, primul RAPT demential comis de armatarata si V A Stankovlevski, Killerul Ceausestilor, generalabagiul sanguinar pus sinistru la industrie in guvIUDErnul Neulander. --- Rromarlania ar trebui sa se numească Caciulistanul Rromarlanesc. Singurul lucru pe care'l fac cu "măiestrie" Rromarlanii, fiind furatul căciulii unul altuia! --- In ultimele zece zile noi, Romanii, am fost martorii celei mai oribile, dezgustătoare RĂBUFNIRI a sadomasochismului rromarlanesc. A plesnit ca o basica putredă, Gheorghi al Tanar, alias Andrei Gheorghe, un psiho-bolsevikk întârziat, "fiul" unui Tzigan-Bulgar căruia Zsido-bolsevismul i'a pus...laba'n kap; subom pe care Romanii l'au adus la sanul lor, iar drept răsplată, VENETICUL decerebrat a SCHIMBAT numele "tarii sale" din România un Rominia!. Ca un blestem, "fiul" smintit si misel a schimbat Rominia in Rromarlania. --- Cu aceasta ocazie S'A VAZUT patologia dementiala antiumană a Merdia zsidanizat-amerikknaruzate. Psiho-bolsevikkl întârziat a fost prezentat astfel: "Fatat in Rusia in familie mixtă. "Tatăl" a fost originar din România, trimis la scoala de aviație din Lipetzk". A Copilărit intre Rusia si Romania". Nimic real, adevarat! Nimic despre bolsevism, comunism, agenti de influenta, spionaj, OPORTUNISM imperial etc. Totul MISTIFIKKT! Despre niste PARLITI ce ne extermina pe noi, Romanii! Huuooo!

Cristian
26 martie 2018
Nea Țîța...

... iar cânți după ureche, bre. Uite o partitură mult mai apropiată de adevăr : https://www.google.ro/amp/s/laurentiumironescu.wordpress.com/2015/01/25/un-dosar-cat-o-flota/amp/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3268 secunde