Emisiune numismatică dedicată centenarului unirii Basarabiei cu România

148
Emisiune numismatică dedicată centenarului unirii Basarabiei cu România - emisiunenumismatica-1521987322.jpg

Articole de la același autor

Începând cu data de 26 martie 2018, Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.


Aversul monedei din aur redă, în prim-plan, o imagine a clădirii Sfatului Țării din Chișinău, unde, la data de 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România, în plan secund, un fragment din Actul Unirii Basarabiei cu România; inscripția în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României și anul de emisiune "2018".


Aversul monedei din argint diferă doar prin valoarea nominală de "10 LEI", al monedei din tombac cuprat, prin valoarea nominală de "1 LEU", iar al monedei din alamă, prin valoarea nominală de "50 BANI". Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretele și numele celor trei semnatari ai Actului Unirii Basarabiei cu România: Ion Inculeț, președinte al Sfatului Țării, Pantelimon Halippa, vicepreședinte, și Ion Buzdugan, secretar; inscripțiile "100 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA" și "27 Martie 1918".


Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.


Tirajul este de: 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat); 5.000 monede din alamă, pentru colecționare.


Prețurile de vânzare sunt: 1.990,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.


Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Martie 2018
Stire din Economie : Mozaic economic
Sâmbătă, 03 Februarie 2018
Stire din Economie : Economia, pe scurt
Miercuri, 17 Ianuarie 2018
Stire din Economie : Pulsul financiar
Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 03 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 2.122 secunde