Excepțional!

Cetățile și orașele romane de la Dunăre și Marea Neagră au fost incluse într-un traseu turistic

640

Articole de la același autor

■ Turismul cultural și istoric poate contribui la prelungirea sezonului estival ■ Ministerele Turismului și Culturii trebuie să susțină exploatarea acestui traseu


De-a lungul Dunării, pe malul românesc și cel bulgăresc, zeci de vestigii istorice stau mărturie că pe acolo trecea granița Imperiului Roman. În Vidin - cetățile antice Bononia și Kaleto, orașul antic Rațiaria, castelul Castra Martis; în districtul Montana - orașul antic Almus; în districtul Vratsa - cetățile antice Augusta și Kamaka; în districtul Pleven - orașul antic Ulpis Escus și cetățile antice Stogozia și Nicopole; în districtul Ruse - cetățile antice Sexaginta Prista și Cherven; în județul Mehedinți - castrul roman Hinova; în județul Dolj - castrele romane din piatră de la Cioroiu Nou și Răcarii de Sus; în județul OIt - cetatea romană Sucidava, piciorul de pod roman de la Corabia și vestigiile orașului roman Romula; în județul Constanța - orașul antic Tomis, edificiul roman cu mozaic, monumentul roman triumfal Tropaeum Traiani, cetățile Capidava, Carsium și Histria. 


Toate acestea, dar nu numai, au fost incluse într-un traseu turistic, cultural și istoric, în baza unui proiect transfrontalier, finanțat de Uniunea Europeană. 


La realizarea lui au contribuit Asociația Municipalităților Dunărene "Dunărea", cu sediul în Ruse (Bulgaria), în calitate de lider de proiect, și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. 


Proiectul a fost demarat pe 3 februarie 2016, se încheie pe 2 februarie 2018 și a avut un buget total de 908.408,15 euro, din care 772.146,93 euro, de la Uniunea Europeană.


Prezentând proiectul în cadrul con-ferinței finale, din data de 31 ianuarie 2018, Maria Tzankova, reprezentanta Asociației "Dunărea", a declarat că cei doi parteneri au reușit să creeze un traseu turistic pe granița bulgaro-română, care include 18 obiective și situri istorice situate de-a lungul graniței. Alte 44 de vestigii, mai greu accesibile turiștilor, așteaptă să fie valorificate. Au fost incluse, de asemenea, muzee și festivaluri cu caracter istoric și cultural. 


Traseul a fost realizat cu colaborarea unor tour-operatori și agenții de turism, a administrațiilor locale, muzeelor și ONG-urilor. Pentru promovarea lui au fost elaborate materiale informative și promoționale: pliante, reviste și un DVD cu durata de două ore.
În realizarea proiectului, s-a încercat implicarea cât mai multor persoane și instituții, a declarat Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA. Dar dacă unele dintre ele, precum Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, au răspuns solicitării, altele au avut o slabă implicare. Conducerea muzeului din Drobeta Turnu Severin, spre exemplu, în dezacord cu autoritățile locale, s-a remarcat prin refuzul colaborării, deși va fi unul dintre beneficiarii traseului turistic. Mai mult, a împiedicat efectuarea de filme și fotografii pentru promovarea obiectivului.


În cadrul proiectului s-au mai realizat un studiu preliminar asupra moștenirii romane, mese rotunde și conferințe, strategii de dezvoltare și de marketing privind produsul turistic.


Organizatorii speră ca noul traseu să atragă cât mai mulți turiști bulgari, români, dar și din afara celor două țări. 


Dănuț Jugănaru vede dezvoltarea acestui traseu în conexiune cu turismul de croazieră pe Dunăre. Dar pentru aceasta, spune el, ar trebui asigurate condițiile de navigabilitate pe fluviu, porturi în apropierea vestigiilor istorice și drumuri de acces.


Turismul istoric și cultural este un turism de nișă, ce poate contribui la prelungirea sezonului estival. El poate fi conexat cu turismul de afaceri și cel balnear. Depinde doar de hotelieri și agențiile de turism să profite de această oportunitate.


Organizatorii proiectului sunt deciși să își continue munca, să promoveze traseul cu sprijinul tuturor celor ce vor beneficia de pe urma lui: agenții și operatori din turism, muzee, organizații culturale, administrații locale. Nu vor fi omise instituțiile de învățământ, care vor fi invitate să organizeze excursii cu elevii, la obiectivele istorice de pe traseu. 


"Așteptăm să se așeze lucrurile la Guvern, pentru a le prezenta noilor miniștri ai Turismului și Culturii acest proiect și a le solicita sprijinul", a afirmat directorul general al CCINA.


Vestea bună este că noul program de guvernare prevede la capitolul dedicat turismului, printre altele: "Consolidarea organizațiilor de management al destinațiilor în stațiunile turistice și alte localități de interes turistic". Organizatorii proiectului ar trebui să convingă ministerele Turismului și Culturi să instituționalizeze un astfel de management și pentru noul traseu turistic. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5078 secunde