CEZ, dispus să vândă integral parcul eolian deținut în România

170
CEZ, dispus să vândă integral parcul eolian deținut în România - eoliene-1396544069.jpg

Articole recomandate

Grupul ceh CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deținut în România, la Fântânele și Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta, dar intenționează să rămână pe piața din Bulgaria, a declarat directorul diviziei internaționale, Tomas Pleskac, potrivit Mediafax.ro.
"Dacă va fi o ofertă bună", CEZ va fi dispus să vândă integral operațiunile de generare a energiei eoliene din România, dar primește și oferte pentru participații minoritare, a spus Pleskac, relatează Wall Street Journal.
Mai mulți investitori internaționali și-au exprimat interesul pentru parcul Fântânele-Cogealac, a arătat Pleskac, fără să dezvăluie valoarea unei astfel de vânzări.
Oficialul CEZ a spus că în pofida dificultăților de colectare a sumelor din subvențiile pentru energie regenerabilă, încasările din partea unor clienți importanți, precum căile ferate sau poșta, se îmbunătățesc.
"Parcul eolian din România continuă să producă energie și va oferi unui potențial investitor un câștig foarte sigur", consideră Pleskac.
În aceste condiții, a adăugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat să vândă operațiunile din România și nu a fixat un termen pentru un acord în acest sens, discuțiile fiind în faze preliminare.
Directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, Adrian Borotea, a declarat marți că CEZ analizează vânzarea unei participații minoritare la parcul eolian din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei.
"Este prematur de spus când va fi luată o decizie. În prezent, posibilitatea este analizată la nivel central, se investighează dacă este interes", a spus Borotea, citat de Reuters.
Intenția grupului CEZ de a renunța la un pachet minoritar din proiectele sale eoliene a fost publicată într-o prezentare pentru investitori realizată luna trecută.
Proiectele eoliene, care împreună au o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a două companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fântânele de 347,5 MW, și Ovidiu Development, care administrează parcul Cogealac de 252,2 MW. Ambele companii sunt controlate în proporție de 100% de CEZ.
CEZ este cel mai puternic investitor în domeniul energiei regenerabile din România. Proiectul Fântânele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene, iar anul trecut, în primul an complet de funcționare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al României.
Veniturile obținute de grupul ceh CEZ în România au crescut anul trecut cu 6%, de la 10,47 miliarde de coroane cehești în 2012 la 11,1 miliarde de coroane (427,3 milioane de euro), în timp ce profitul operațional a scăzut cu 20%. Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut de la 5,1 miliarde de coroane în 2012 la 4,1 miliarde de coroane (158 milioane de euro) anul trecut.
Grupul CEZ intenționează pe de altă parte să păstreze operațiunile din Bulgaria, în pofida dificultăților cu care se confruntă.
CEZ riscă să piardă licența de operare în Bulgaria, iar compania sa de distribuție operează în pierdere ușoară și are probleme cu fluxul de capital, din cauză că operatorul de stat NEK nu rambursează CEZ și altor distribuitori sumele datorate pentru subvențiile energiei regenerabile.
CEZ a anunțat luna trecută că NEK datorează diviziilor companiei 35,4 milioane de leva (24,9 milioane de dolari), sumă care include și dobânzile. Din acest motiv, CEZ a avut probleme cu plata salariilor angajațiilor și a datoriilor.
Grupul ceh dorește negocierea unui acord în Bulgaria și nu este interesat să recurgă la arbitraj internațional, a spus Pleskac.
Operațiunile internaționale ale CEZ au o contribuție de numai 15% la veniturile operaționale ale grupului, cea mai mare parte a acestora fiind obținute pe piața din Cehia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3244 secunde